Daniel Baciu seful Casei de Pensii fa939d31f6

Sistemul de pensii se schimbă, iar autoritățile se ocupă de marea recalculare a dosarelor care prevede eliminarea inechităților salariale, astfel că unii români ar putea beneficia de creșteri ale pensiilor. 

Șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, vine cu câteva precizări importante pe marginea acestor subiecte, şi spune nu se pune problema creșterii vârstei de pensionare în România.

Totuşi, în ce priveşte vârsta de pensionare a femeilor, Daniel Baciu susţine că aceasta va ajunge la 63 de ani în următorii ani, potrivit PNRR.

„Nu e vorba despre creşterea vârstei de pensionare, pentru că vârsta de pensionare, conform actualei legislaţii şi pe care noi intenţionăm să o menţinem şi în viitoarea legislaţie care va viza sistemul public de pensii, e de 65 de ani.

Vorbim despre egalizarea vârstei de pensionare a femeilor, ca a bărbaţilor. Aici trebuie să ţinem cont şi de cele două decizii ale CCR (…) care ne spun foarte clar că şi femeile pot să iasă la aceeaşi vârstă de pensionare ca şi bărbaţii.

Acest lucru se face pe baza Anexei 5 din actuala lege de pensionare 263/2010. În momentul de faţă, orice doamnă care doreşte să iasă la pensie azi, dacă merge la ghişeu cu aceste documentaţii în vederea pensionării, trebuie să aibă o vârstă de pensionare de 62 de ani.

Această vârstă de 62 de ani este eşalonată conform Anexei 5 din Legea 263 până la vârsta de 63 de ani, care se va întâmpla până în anul 2030.

Acel jalon din PNRR, e vorba de jalonul 214, prevede încă o eşalonare până în anul 2035, unde femeile vor trebui să aibă vârsta de pensionare egală cu cea a bărbaţilor.

Daniel Baciu: „Vârsta de pensionare trebuie coroborată cu speranţa de viaţă”

Deci, nu vorbim de o mărire a vârstei de pensionare. Vârsta de pensionare trebuie coroborată cu speranţa de viaţă, iar în momentul de faţă considerăm noi că vârsta de 65 de ani e optimă.

Pe de altă parte, dacă cineva dorește să muncească în continuare, la modul voluntar, nu imperativ, nu obligatoriu, poate să o facă pentru că dreptul la muncă nu trebuie îngrădit nimănui.

În actuala legislație, există deja o prevedere, e vorba de articolul 99 din Legea 263/10 în care li se oferă un stimulent persoanelor care vor să rămână în activitate.

Pe perioada pe care merg, faţă de vârsta standard de pensionare și vor să își continue activitatea, beneficiază deja de un punctaj suplimentar la pensie, respectiv de 0,5/lună. (…) Această măsură vrem să fie una activă privind continuarea activității în muncă (…).

Punctajul suplimentar se acordă doar pe perioada când nu există cumulul (pensie-salariu).

Tocmai pentru acest lucru se acordă punctajul suplimentar ca persoana să rămână cât mai mult în câmpul muncii”, a explicat şeful Casei de pensii, Daniel Baciu, potrivit realitatea.net.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *