Rareș Bogdan
rareș bogdan

Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a declarat joi, în emisiunea Audiență Națională, la DigiFM, că România are cele mai mari șase de până acum să fie acceptată în spațiul Schengen, în luna decembrie. Totuși, dacă acest lucru nu se va întâmpla, procedura ar fi reluată de la început, iar perioada de așteptare ar fi de cel puțin doi ani. „Ar fi o problemă de funcționalitate a Europei” spune europarlamentarul.

Rareș Bogdan a explicat că raportul pozitiv al Comisiei Europene prezentat miercuri este un motiv în plus ca România să fie acceptată în Schengen.

„Sunt cele mai mari (n.red șanse) de până acum din toate încercările timp de 11 ani și cred că semnalul dat ieri, o poziție extrem de clară din partea Comisiei Europene după votul din Parlamentul European, este clar că presiunea rămâne strict pe Consiliul JAI care are loc în 8-9 decembrie. Poziția de ieri, extrem de clară și de bine construită, este un semnal extrem de clar că România este mai aproape decât oricând de spațiul Schengen”, spune acesta. „Este practic poziția Guvernului Europei cu privire la accesul României în Schengen, iar faptul că ni se spune că România este pregătită și se recomandă un vot pentru accederea României este important. Recunoaște Comisia că România era pregătită din punct de vedere tehnic, doar că a fost o chestiune strict politică”, a mai spus Rareș Bogdan.

România și Bulgaria ar putea fi primite în Schengen, dar condiționate de un mecanism de verificare

Rareș Bogdan a precizat că cele două țări, România și Bulgaria, ar putea fi acceptate în spațiul Schengen, însă ar putea fi introdus și un mecansim asemnător MCV și spune că îngrijorările cele mai mari nu sunt în legătură cu România, ci mai degrabă cu Bulgaria și granița sa de sud cu Turcia. „Mulți dintre cei cu care am stat de vorbă (…) spun așa: nu avem nimic cu România, avem o problemă cu granița de sud a Bulgariei, granița cu Turcia, considerăm că nu este suficient de bine consolidată și avem o problemă cu crima organizată”, spune europarlamentarul Rareș Bogdan.

„Poate fi exact cum s-a introdus un mecanism pe Justiție, MCV, poate fi introdus un mecanism special pentru Bulgaria. Nu cred că și pentru România. Nu există motiv pentru un mecanism de verificare ulterioară, de supraveghere, pe România”, a declarat acesta. Ce se întâmplă dacă România nu este primită în Schengen: „Ar fi o problemă de funcționalitate a Europei” Europarlamentarul PNL a explicat că o amânarea a deciziei sau un vot împotrivă ar putea duce la reluarea întregii proceduri. „Dacă nu intrăm în luna decembrie și se amână o decizie sau se votează împotrivă, se blochează de către o țară, o țară care se poate și abține, atunci lucrurile vor fi reluate de la început și asta înseamnă o procedură care poate dura între doi și cinci ani, cu o medie de trei ani și jumătate. Eu sunt mai încrezător decât oricând de cât până acum că vom intra în spațiul Schengen, chiar și cu un mecanism de verificare suplimentar”, spune Rareș Bogdan.

„Mark Rutte face parte din familia europeană și dacă o chestiune de bătălie internă poate influența blocarea unei țări de talia României atunci ar fi o problemă de funcționalitate a Europei”, a mai explicat acesta, în legătură cu opoziția Olandei.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *