Centralele de apartament nu sunt deloc văzute cu ochi buni de ministrul Mediului, care le consideră o sursă principală de poluare, cel puțin în Capitală. Tanczos Barna a cerut Primăriei Capitalei să nu mai emită autorizații de construcție dacă clădirea nu are prevăzută o centrală comună pentru mai multe apartamente, în locul centralelor individuale pe gaz din prezent.
Tanczos Barna, ministrul Mediului, a catalogat drept „foarte mare” nivelul de poluare din București și consideră centralele de apartament responsabile pentru asta.
„În Bucureşti, de 20 de ani cel puţin, nu s-a luat nicio măsură prin care să se reducă poluarea, nici pe poluarea industrială, nici pe poluarea casnică, adică din încălzire rezidenţială. Sunt din ce în ce mai multe centrale termice individuale din cauza faptului că nu merge sistemul centralizat de încălzire. Noi am propus Primăriei să nu mai emită nicio autorizaţie de construire fără centrală comună, chiar şi la nivel de bloc, pentru că a scoate la fiecare apartament o centrală individuală duce poluarea la un nivel mai aproape de sol”, a declarat ministrul Mediului, marţi seară, la Digi 24.
Tanczos Barna a precizat că așteaptă răspunsul Primăriei și a subliniat că speră să se ajungă „la o decizie fermă” din partea administrației locale, mai exact investitorii să fie obligați să monteze centrale de bloc, nu pe fiecare apartament.
Pe 10 februarie, ministrul Mediului declara că, începând din luna aprilie, probabil va fi demarată o dezbatere națională despre o eventuală introducere a unei taxe de poluare pentru poluatori. Dacă nu se va aplica o taxă, spunea el, trebuie găsite alte măsuri pentru reducerea poluării, mai ales în marile centre urbane.
„După aprobarea bugetului și finalizarea discuțiilor despre PNRR, vom lansa dezbateri publice și discuții cu autoritățile locale, unde avem infrigement pe poluare, despre soluțiile propuse de UAT-uri, cât și cu cetățenii, producătorii și dealerii auto pentru a vedea măsura în care România trebuie să se înroleze în grupul statelor UE care aplică diverse forme de taxare a poluării sau rămâne în grupul celor trei – patru state UE care nu practică nicio formă de taxare a poluării aerului. E o dezbatere importantă. Dacă nu va fi nicio taxă, trebuie să vedem ce măsuri putem lua pentru a reduce poluarea mai ales în marile centre”, explica Tanczos Barna.