Angajații plătiți cu salariul minim în privat, la fel ca ajutorul social la stat
Angajații plătiți cu salariul minim în privat, la fel ca ajutorul social la stat

Angajații plătiți cu salariul minim în privat trăiesc în condiții aproape identice cu persoane ce sunt “dependente de ajutorul social” spune ministrul Muncii, Raluca Turcan. 1,4milioane de salariați sunt în situația aceasta, spune ea.

„România sărăciei nu e legată doar de asistența socială. Este legată și de cei care sunt plătiți cu salariul minim. Avem în sistemul public aproximativ 80.000 de persoane. Hai să spunem că în sistemul public multe sporuri – şi de aceea eu nu sunt atât de radicală pe subiectul sporurilor – s-au creat unele sporuri ca artificii pentru a le mai suplimenta veniturile, dar, pe fond, avem 80.000 în sistemul public plătiţi cu salariul minim.

Însă mult mai dramatică este situaţia în sectorul privat. În sectorul privat avem 1.400.000 de oameni declaraţi cu salariul minim. Acei oameni trăiesc în situaţii aproape identice cu unii care sunt dependenţi de ajutorul social. Acolo avem obligaţia să creştem ocuparea, să venim cu măsuri active, să sprijinim mediul economic, să-i îndemnăm să intre în piaţa muncii, să ceară locuri de muncă din ce în ce mai bine pregătite” a declarat Raluca Turcan, la B1TV.

Cursurile de calificare trebuie să se adapteze realităților de pe piața muncii, iar asta va face Ministerul Muncii, a mai spus Raluca Turcan. Angajații plătiți cu salariul minim trebuie să aibă mai multe șanse la perfecționare.

„Intenționăm să facem cursuri de calificare și acestea să fie standardizate și adaptate cerințelor angajatorilor. ANOFM-urile noastre și AJOFM-urile în teritoriu trebuie să fie principalele instituții care radiografiază necesitatea de locuri de muncă de la angajatori. În momentul în care au făcut radiografia locurilor de muncă, acestea se duc pe partea de formare și calificare, se standardizează și căutăm acei oameni.

Intenționăm, în baza acestor anchete pe care le-am desfășurat, să-i punem în legătură pe cei care i-am identificat cu cei care formează forță de muncă, astfel încât să poată fi angajați”.

Leave a comment

Lasă un răspuns