Certificatul digital este gratuit şi va fi recunoscut în cele 27 de ţări
Certificatul digital este gratuit şi va fi recunoscut în cele 27 de ţări

Certificatul digital este gratuit şi va fi recunoscut în cele 27 de ţări ale Uniunii Europene, plus statele din Spaţiul Schengen (Elveţia, Liechtenstein, Islanda şi Norvegia). Acesta va putea fi descărcat de la 1 iulie, a precizat vicepreședinte CNCAV, secretarul de stat Andrei Baciu.

Guvernul a adoptat marți Ordonanţa de Urgenţă care creează cadrul legal pentru folosirea certificatului digital al UE privind COVID. Documentul va fi publicat în curând în Monitorul Oficial.

Andrei Baciu a explicat pașii de urmat pentru a obține certificatul digital.

„Certificatul digital este gratuit şi va fi recunoscut în cele 27 de ţări ale Uniunii Europene, plus statele din Spaţiul Schengen (Elveţia, Liechtenstein, Islanda şi Norvegia). Acest document este menit să ne ajute să ne deplasăm mult mai repede în interiorul blocului comunitar pentru că verificarea lui va dura doar câteva secunde”, a scris, marţi seară, pe Facebook, Andrei Baciu.

Andrei baciu a precizat că, de joi, pot solicita acest document toţi cetăţenii care s-au vaccinat, au trecut prin boală în ultimele 180 de zile sau au un rezultat negativ la un test SARS-CoV2 (antigen rapid-24h sau RT-PCR-72h).

„Nu uita:

-certificatul conţine datele de identificare şi situaţia în care te afli (vaccinat, testat sau vindecat);

-sistemul din altă ţară doar confirmă, prin scanarea codului QR, că certificatul este valid, nu sunt colectate alte date;

-datele medicale rămân în ţara care a emis certificatul digital”, a explicat Andrei Baciu.

El a precizat că va exista un call-center pentru a fi semnalate probleme în legătură cu emiterea certificatului.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.