Certificatul verde nu e discriminatoriu și nici neconstituțional
Certificatul verde nu e discriminatoriu și nici neconstituțional

Certificatul verde nu e discriminatoriu și nici neconstituțional, consideră președintele CNCD, Asztalos Csaba. Principalul său argument este că acesta a fost introdus în statele europene ale căror structuri de verificare a constituționalității s-ar fi pronunțat deja în favoarea sa. Cât despre persoanele care au probleme medicale care nu recomandă vaccinare, se vor găsi soluții și pentru acestea, susține el.

Măsura există în 20 de state din Uniunea Europeană, acolo unde structurile de verificare a constituționalității s-au pronunțat deja și au stabilit că nu e nimic în neregulă. Certificatul verde, a mai spus Asztalos Csaba, contribuie la ținerea sub control a pandemiei, lucru care se vede deja în statele în care el e deja impus, a spus președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării joi la B1TV.

În analiza noastră, nu ridică probleme de discriminare introducerea certificatului verde. Pentru a fi într-o situație de discriminare, ar trebui să tratăm diferit persoane aflate în situații comparabile, or toate studiile și toate instituțiile de sănătate naționale și internaționale arată că cel trecut prin boală în ultimele 180 de zile și vaccinat se infectează într-un procent substanțial mai mic decât cei nevaccinați, transmit boala într-un procent substanțial mai mic decat cei nevaccinați, iar dacă se infectează, consecințele asupra lor sunt substanțial mai puțin grave decât asupra celor nevaccinați.

Grăitoare sunt statisticile INSP: 95% din cei internați sunt nevaccinați, iar procentul se păstrează în cazul celor care decedează”, a explicat președintele CNCD, pentru B1TV.

Certificatul verde nu e discriminatoriu și nici neconstituțional. Astalos Czaba susține că legalitatea acestuia în raport cu statele membre a fost verificată deja

Consiliul Constituțional din Franța a declarat din 5 august că e constituțional, cu două puncte excepție, care au fost corectate. În Italia, Consiliul de stat s-a pronunțat acum 10 zile asupra obligativității vaccinării anti-COVID a angajaților în sănătate și a constatat că măsura e constituțională”, a mai spus Asztalos Csaba.

Ce se întâmplă cu persoanele care nu se pot vaccina anti-COVID.

Întrebat ce se întâmplă cu persoanele care au interdicție de a se vaccina din cauza unor afecțiuni, acesta a răspuns: „În toate statele au fost introduse excepții. Dacă există o contrarecomandare, aceste persoane au fost protejate și li se permite accesul fără certificat verde. În cazul raporturilor de muncă au beneficiat de plata testelor periodice. Au găsit soluții (și pentru mersul la restaurant, spectacole etc), în special purtarea măștii, dar cei care au contrarecomandare medicală sunt o excepție peste tot de la aplicarea certiicatului verde”.

Nu e prima oară când se introduce obligativitatea vaccinării în cazul altor tipuri de vaccin, iar cei care au contrarecomandare medicală constatată de medicul specialist și emisă potrivit legii, aceste categorii de persoane au fost o excepție. Deci se pot identifica soluții”, a mai declarat Asztalos Csaba, pentru B1 TV.

Anterior, președintele CNCD a criticat Parlamentul pentru că nu a adoptat până acum proiectul de lege care prevede obligativitatea certificatului verde la locul de muncă: „Partidele au dat verde morții, nu protecției”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *