Civilii din Ucraina pot deschide focul prin lege împotriva atacatorilor ruși, de acum înainte. Un act normativ a fost adoptat de guvernul de la Kiev, aflat sub invazia rusă. De asemenea, tot prin această lege, străinii și apatrizii pot primi arme și muniție, dar toți civilii din Ucraina sunt obligați să le returneze la zece zile de la încetarea prevederilor legii marțiale.

Ministerul de Interne din Ucraina va reglementa furnizarea de arme. Armele și surplusul de muniție vor fi returnate în cel mult zece zile după încheierea legii marțiale în vigoare, relatează ziare.com.

Autoritățile de la Kremlin au criticat legea, spunând că „dacă cineva cu o armă în mână atacă un soldat rus, atunci devine la rândul său o ţintă”.

Cetățenie ucraineană pentru voluntarii străini care luptă în Ucraina

În plus, voluntarii străini care vin și luptă în Ucraina vor putea primi cetățenie ucraineană dacă își doresc asta. Anunțul a fost făcut de prim-adjunctul ministrului de interne Yevhen Yenin.

Voluntarii s-au strâns din peste 52 de țări și vor servi într-o Legiune iInternaţională nou creată. Autoritățile ucrainene au ridicat temporar cerințele de viză pentru voluntarii străini.

Un decret al președintelui Volodimir Zelenski din 1 martie 2022 a introdus un regim fără vize pentru intrarea în Ucraina pentru cetățenii țărilor străine care doresc să se alăture Legiunii Internaționale de Apărare a Ucrainei, cu excepția cetățenilor statului agresor.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *