Claudiu Năsui, reacție dură
Actualitate

Claudiu Năsui, reacţie dură la proiectul care vrea să limiteze accesul la informaţii de interes public: „Încă o lovitură pe final de mandat”

Deputatul USR Claudiu Năsui afirmă că proiectul conform căruia instituţiile publice pot să refuze motivat comunicarea informaţiilor cerute, dacă acestea „sunt solicitate cu rea-credinţă”, reprezintă „încă o lovitură pe final de mandat” prin care parlamentarii vor să îngreuneze accesul la informaţii publice.

„Încă o lovitură pe final de mandat şi pe repede înainte, parlamentarii vor să ne îngreuneze accesul la informaţii publice. Se pare că românii nu sunt buni decât să muncească şi să plătească taxe şi impozite, nu şi să afle ce se întâmplă cu banii după ce îi ia statul. Cel mai tare este, însă, justificarea din expunerea de motive. Oamenii sunt disperaţi că li se cer informaţii de către ‘diverse ONG-uri’ şi, ţineţi-vă bine, ‘postaci pe Facebook’. Efectiv aşa au scris în expunerea de motive. Zic că informaţiile publice sunt cerute pentru a ‘şantaja’, a ‘ameninţa’, a ‘hărţui’ şi a ‘provoca scandaluri publice’. Deci scandalul nu este că ei fură şi îşi bat joc de banii contribuabililor. Scandalul este că se află”, scrie deputatul Claudiu Năsui, pe Facebook.

Totodată, Claudiu Năsui spune că proiectul instituie o taxă pentru cererile de informaţii „fără o grilă sau praguri minime sau maxime”, taxă care ar urma să se stabilească prin act administrativ.

Proiectul care vrea să limiteze accesul la informaţii de interes public:

„Practic, instituţiile statului pot pune o taxă mare ca să descurajeze cererile de informaţii. Dar legea nu se opreşte aici. Mai instituie şi cazuri generalizate de refuz, ambigue şi largi, astfel încât să se poată refuza uşor accesul la informaţii. Adevărul este că, la cât se fură şi se risipeşte la stat, cred şi eu că le e frică să aflăm uşor informaţii”, mai menţionează deputatul.

Propunerea de modificare a legii 544/2001 îi aparține deputatei PSD de Dolj Eliza Mădălina Peța Ștefănescu și a fost semnată de alți trei parlamentari din PSD, dar și de liderul deputaților PNL, Florin Roman, care a anunțat vineri că îşi retrage semnătura de pe proiect.

Related posts

Viceprimarul din Târgu-Jiu a demisionat „fără regrete” din PSD. Ce a scris în demisie Adrian Tudor

Constantinescu Gabriel

Comisia de la Veneția va fi sesizată la cererea PSD, pentru asumarea răspunderii Guvernului la alegerile în două tururi

Constantinescu Gabriel

Adrian Streinu Cercel se alătură lui Rafila. Medicul candidează la Senat pe listele PSD

Andrada Ionescu

Clotilde Armand face dezvăluiri: „Tel Drum a mai primit niște milioane bune de la PSD”

Andrada Ionescu

Nicușor Dan în impas în negocierile pentru desemnarea candidatului la USR-Plus la Primăria Capitalei

Constantinescu Gabriel

Secretarul general adjunct al Guvernului, Cristi Barbu, critici dure la adresa USR-PLUS: „Ați stat pe margine așteptând, sperând ca noi să ne rupem gâtul”

Andrada Ionescu

1 comment

Leave a Comment