Colonelul Cătălin Paraschiv, „Dirijorul în alb” se pensionează la 51 de ani
Colonelul Cătălin Paraschiv, „Dirijorul în alb” se pensionează la 51 de ani

Colonelul Cătălin Paraschiv, cunoscut ca și „Dirijorul în alb” se pensionează. Colonelul Paraschiv a devenit cunoscut opiniei publice la protestele din 10 august 2018, când a condus detașamentele de jandarmi care au intervenit violent în Piața Victoriei și le-a trasat planul de intervenție cu gesturi ample, din brațe.

Acum, colonelul Cătălin Paraschiv a decis să treacă rapid în rezervă, exprimându-și public nemulțumirile. „Dirijorul în alb” a spus că modul de conducere a Jandarmeriei „este bazat pe cleptocrație avidă și grețoasă, iar nedreptatea este inoculată psihic” potrivit Adevărul.

Cătălin Paraschiv, coordonatorul jandarmilor de la protestul din 10 august, se pensionează la 51 de ani.

Colonelul Cătălin Paraschiv, comandantul Brigăzii Speciale de Intervenție Vlad Țepeș din cadrul Jandarmeriei Române a decis să treacă în rezervă. El a împlinit vârsta care conferă dreptul la pensie pentru limita de vârstă.

Cu toate acestea, se pare că nu vârsta l-ar fi determinat pe ofițer să părăsească locul în care a lucrat mai bine de trei decenii. În raportul prin care îi cere lui Alin Mastan, șeful Jandarmeriei, să îi aprobe trecerea în rezervă, colonelul Cătălin Paraschiv susține că „are în vedere prevederile art. 9 alin. 1 litera C din Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare, potrivit cărora, printre îndatoririle cadrelor militare, este şi «să preţuiască onoarea şi gloria de luptă ale forţelor armate ale României, ale armei şi unităţii din care fac parte, precum şi demnitatea gradului şi a uniformei militare pe care le poartă»”.

Motivarea în fapt a demersului meu se referă la următoarele aspecte: în ultima perioadă de timp, modul de conducere a Jandarmeriei Române este bazat pe cleptocraţie, o cleptocraţie avidă, greţoasă, născută din cel mai pur oportunism politic, iar nedreptatea şi inechitatea sunt inoculate psihic, ducând cu gândul la experimente psihologice de laborator, menite să scoată în relief rezilienţa militară”, se mai arată în solicitarea lui Cătălin Paraschiv.

Potrivit colonelului, funcţia socială a valorii este fracturată de arivismul şi ambiţia egoistă a comenzii Jandarmeriei Române.

Nu este primul conflict dintre Cătălin Paraschiv și Jandarmerie. În 2019, colonelul dădea în judecată Inspectoratul General al Jandarmeriei București pentru a contesta un ordin prin care s-a decis mutarea sa pentru a asigura paza la Centrala Nucleară Cernavodă, o detașare reclamată drept abuzivă de „Dirijorul în Alb”.

Sute de persoane au depus plângeri împotriva Jandarmeriei în urma protestului din 10 august 2018, pe invocând faptul că ar fi fost răniți sau ar fi inhalat gaze lacrimogene.

De partea cealaltă, Jandarmeria a evitat să comenteze motivele invocate de colonelul Cătălin Paraschiv.

Nu comentăm motivele personale pentru care ofiţerul a luat această decizie, dar apreciem cariera de 31 de ani în care a îndeplinit atribuţii importante în cadrul Jandarmeriei, de la comandant de pluton la comandant al Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei. Referitor la semnalările privind aspecte ale activităţii curente, vă asigurăm că acestea au fost analizate şi au fost dispuse măsuri conform prevederilor legale, strategiilor şi resurselor instituţionale”, se arată într-un răspuns oficial pentru sursa citată.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *