Colonelul ucrainean Oleksandr Oksanchenko a murit vineri, în timpul unei confruntări aeriene deasupra Kievului, în care a încercat să deturneze mai multe avioane de luptă rusești. Președintele Volodimir Zelenski i-a acordat, post mortem, titlul de Erou al Ucrainei, informează Korrespondent și revista forțelor aeriene, Cer Senin.
„Colonelul Oleksandr „Grey Wolf” Oksanchenko, cel care a încântat și privirile românilor la BIAS 2016, și-a pierdut viața vineri seară, când avionul său a fost doborât deasupra Kievului de armata rusă. A fost pilotul de prezentare al aviației militare din Ucraina între anii 2013 și 2018, a prezentat în zbor, la nenumărate spectacole aeriene din întreaga lume, avionul Su-27 al Forțelor Aeriene din Ucraina”, a notat revista Cer Senin.

„Colonelul Oleksandr Oksanchenko, pensionat în anul 2018, s-a întors, voluntar, în serviciul activ pentru a-și apăra țara de invazia rusă și a plătit prețul suprem. Zbor lin, pilotule!”, a transmis revista Cer Senin.

Supranumit „Fantoma din Kiev”, Oleksandr Oksanchenko a reușit să doboare șase avioane militare rusești în primele 30 de ore ale invaziei.

„Ucrainenii sunt recunoscători acestui erou care ia la micul dejun piloți ruși” se nota într-un mesaj transmis pe rețelele de socializare. Declarat primul as de luptă ucrainean de la cel de-al Doilea Război Mondial, Oleksandr Oksancenko avea peste 2.000 de ore de zbor și o performanță greu de egalat în privinţa executării celor mai complexe elemente de acrobație. Colonelul ucrainean Oleksandr Oksanchenko a participat și la show-ul aviatic Bucharest International Air Show (BIAS) 2016.

FOTO: Cer Senin – Revista Forțelor Aeriene – Facebook

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *