Concediul în Grecia sau Bulgaria nu e riscant infecție coronavirus
Concediul în Grecia sau Bulgaria nu e riscant infecție coronavirus

Concediul în Grecia sau Bulgaria este sigur, consideră profesorul Alexandru Rafila, care spune că este puțin probabil ca românii să se infecteze cu coronavirus dacă vor merge acolo în concediu. Reprezentantul României la OMS a explicat că aceste țări au o rată de infectare mai bună decât a noastra, chiar dacă valoarea de 0.9 de la noi este sub aceea a multor țări europene.

Alexandru Rafila a spus că „este foarte bine că cifrele sunt în scădere”, dar că acest lucru „nu înseamnă că trebuie să renunțăm la măsurile de protecție individuală și să revenim la un comportament care poate favoriza transmiterea virusului”.

În general însă, Alexandru Rafila a spus că „orice călătorie suplimentară poate să afecteze cifrele”, deși Bulgaria și Grecia au o incidență mai mică a infecției decât România.

Concediul în Grecia sau Bulgaria. „E mai puțin probabil să ne îmbolnăvim acolo decât în țară. Deplasările în marea majoritate vor fi cu autoturisme individuale, ceea ce limitează transmiterea infecției. La începutul pandemiei multe dintre cazuri au fost semnalate în călătoria pe această rută (aviatică, n.red.), nu știu dacă din avion, dar cu siguranță în aeroport sunt puncte nevralgice”, a explicat specialistul.

Alexandru Rafila a ținut să precizeze că nu există pericol infectării prin aparatele de aer condiționat. „E un singur studiu la care faceți referire, care, din fericire, nu a mai avut confirmare, din alte surse științifice”.

În plus, s-a spus că anotimpul cald ar putea anihila răspândirea coronavirusului, dar nu s-a stabilit asta cu certitudine, a explicat Rafila.

„Nu există niciun fel de informație obiectivă care să arate că transmisibilitatea e mai mică în această perioadă. E posibil ca sezonul cald să afecteze transmisibilitatea, dar virusul în sine nu și-a schimbat caracteristicile. E mult mai important să rămânem pe trend descendent decât să facem experimente, prin care renunțăm la măsurile de protecție și să constatăm eventual că apar focare”, a subliniat specialistul.

În ceea ce privește transmiterea virusului prin aerul condiționat, încă nu s-a stabilit prin studii certe că acest lucru este posibil, a precizat Rafila.

Leave a comment

Lasă un răspuns Anulează răspunsul