Criza alimentară este aproape, la nivel mondial, dar și în România. Economistul Mircea Coșea a explicat că situația va fi deosebit de dificilă în România, din cauza secetei din ultimii ani și a subdezvoltării sectorului de agricultură. În plus, peste tot, din iunie 2014 prețurile la alimente au urcat continuu.
Prețurile alimentelor au crescut pentru a zecea lună la rând iar în martie, a ajuns la cel mai înalt nivel după luna iunie 2014. Calculele au fost făcute de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și se bazează pe un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. „Este o pre-perioadă pentru ceea ce numim criza alimentară care se va declanșa. Iată că se declanșează mai devreme”, a declarat la Digi24 profesorul de economie Mircea Coșea.
„E o pre-perioadă a ceea ce numim criză alimentară care se va declanșa. Omenirea are în vedere o criză alimentară care va începe în 10 sau 15 ani. Iată că începe mai devreme.
Sunt cauze interne și externe. În lume, prețurile alimentelor cresc pentru că sunt schimbările climatice foarte rapide. Acum 2 ani a fost criza măslinelor, care a însemnat scădere bruscă a producției de ulei de măsline. S-a întâmplat și la carnea de pui, pe plan mondial prețul acesteia crește.
Sunt și cauze interne, asta ar trebui să ne intereseze foarte mult. România are un nivel de dezvoltare sub mediocru, exportăm materie primă – legume, fructe, cereale – și importăm materie primă prelucrată. Avem un import foarte mare de produse alimentare, care sunt aduse în țară pe euro sau dolar și prețurile la raft cresc.
Apoi, pandemia a oprit unele ramuri de activitate. Magazinele au mai puțini clienți, pierd beneficiile și la raft măresc prețurile, pentru că trebuie să se protejeze față ceea ce înseamnă această scădere.
România nu reușește în aceste momente după doi ani de secetă foarte dură să aibă programe de stimulare a producției interne de legume, fructe și carne. Prețurile vor avea o tendință de creștere, mai ales la legume și fructe de sezon. Dacă restricțiile mai durează, până în iulie prețurile vor crește și mai mult.
Când activitățile se restrâng, de teamă lipsei de predictibilitate, comercianții măresc prețurile, iar puterea de cumpărare scade în toată țara. Dacă adăugăm tarife sporite la energie și creșterea anumitor impozite locale, nu ne așteaptă o perioadă foarte bună”, a explicat Mircea Coșea.
Criza alimentară. Coronavirusul riscă să o declanșeze la nivel mondial
În luna martie 2021, indicele global al preţurilor la produsele alimentare a crescut până la 118,5 puncte, de la o valoare de 116,1 puncte în luna februarie, atingând cel mai ridicat nivel de după luna iunie 2014.
Creşterea din ultima lună a fost stimulată în primul rând de avansul preţurilor la uleiuri vegetale pe fondul unei cereri puternice şi al unor stocuri reduse, susţine economistul şef al FAO, Abdolreza Abbassian. În martie, preţul uleiurilor vegetale a crescut cu 8% comparativ cu luna februarie, atingând cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani.
Criza alimentară. Pandemia de coronavirus riscă să declanşeze o criză mondială a alimentelor, mai ales în regiunile sărace ale planetei, unde hrana şi alimentele de bază devin tot mai scumpe şi mai greu de obţinut.
„Lanţul de aprovizionare cu produse agroalimentare s-a redus din cauza COVID-19. Hrana a devenit mai scumpă şi, în unele regiuni, complet inaccesibilă. Aprovizionarea cu mâncare va fi o problemă mult mai complicată în 2021 comparativ cu 2020″, a avertizat în urmă cu două luni Agnes Kalibata, raportor special al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) şi fost ministru al Agriculturii din Rwanda.
Leave a comment