Criza gazelor din Polonia determină un răspuns coordonat din partea Uniunii Europene, a anunțat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei. Ea a acuzat Rusia că folosește gazul ca instrument de șantaj.

Criza gazelor din Polonia s-a produs după ce Gazprom a oprit unilateral livrările de gaz rusesc  către Polonia și Bulgaria. Șefa executivului comunitar a mai susținut că UE s-a pregătit pentru o astfel de situație și va veni cu un răspuns coordonat.

Președinta Comisiei Europene a calificat drept „nejustificat și inacceptabil” anunțul Gazprom privind întreruperea livrărilor de gaze în Polonia și Bulgaria, transmite B1TV.

Aceasta a mai susținut că UE lucrează la asigurarea unor livrări alternative: „Suntem pregătiți pentru acest scenariu, suntem în contact strâns cu statele membre. Lucrăm la asigurarea unor livrări alternative și a celor mai bune niveluri de stocare”.

Von der Leyen a mai spus că are loc în prezent o întâlnire a grupului de coordonare în problema gazelor pentru a fi pus la punct răspunsul coordonat al UE.

Vom continua să lucrăm cu partenerii internaționali pentru a asigura rute alternative și voi continua să lucrez cu liderii Europei și ai lumii pentru a asigura securitatea energetică în Europa”, a mai transmis Ursula von der Leyen, printr-un comunicat.

Miercuri, Gazprom a anunţat că a oprit complet livrările de gaze naturale către Polonia şi Bulgaria. Argumentul invocat a fost că aceste două țări nu au plătit livrările în ruble.

Gigantul energetic rus a precizat că aprovizionările vor fi reluate atunci când plățile se vor face în ruble.

Polonia a transmis deja că „se va descurca” și fără gazul rusesc.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *