Cristi Dănileț
Cristi Dănileț

Consiliul Superior al Magistraturii l-a exclus, miercuri, din nou din magistratură pe judecătorul Cristi Dănileț, pe motiv că a făcut politică prin participarea la activitatea unor ONG-uri din care făcea parte, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare. Au făcut opinie separată 4 judecători din 9, câti numără secția disciplinară pentru judecători din CSM.

Judecătorul Cristi Dănileț a declarat pentru G4Media.ro că va contesta la Înalta Curte și această soluție.

”Fac parte dintr-o formațiune politică, lucru interzis magistraților, întrucât eu sunt membru în două ONG-uri care au dat comunicate prin care criticau activitatea partidelor de guvernământ, deși m-am abținut de la vot in cazul emiterii acelor comunicate, nu le-am semnat, nu le-am difuzat”, a explicat Dănileț într-o postare pe Facebook.

Reacția judecătorului Cristi Dănileț pe Facebook:

”Azi CSM a decis să mă sancționeze cu excluderea din magistratură (a doua, după cea din decembrie pentru filmulețele pe tiktok) pentru că:

– fac parte dintr-o formațiune politică, lucru interzis magistraților, întrucât eu sunt membru în două ONG-uri care au dat comunicate prin care criticau activitatea partidelor de guvernământ, deși m-am abținut de la vot in cazul emiterii acelor comunicate, nu le-am semnat, nu le-am difuzat si cu toate că am arătat ca nu CSM e competent să stabilească ce este o formațiune politică, ci legea, care pune în această categorie doar „partidele politice” , „aliantele electorale”, „aliantele politice” si „ONG-urile care reprezinta minorități și candideaza la alegeri”, ceea ce nu este cazul in speță;
-am participat la acțiuni politice, lucru interzis magistraților, prin faptul că am scris un articol științific despre educație publicat de unul dintre cele două ONG-uri și pentru că am participat la o întâlnire nepublică a membrilor unuia dintre cele două ONG-uri declarat „formațiune politică” de către CSM”, spune Dănileț.

Pe 13 decembrie 2021, Secţia pentru judecători în materie disciplinară a CSM a decis excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileţ, de la Tribunalul Cluj, pentru manifestări pe care le-ar fi avut pe mai multe reţele de socializare.

Danileţ susţine că excluderea sa din magistratură a fost decisă de CSM pentru două filmuleţe publicate pe Tik Tok, care nu au legătură cu justiţia şi profesia de magistrat, ci se referă la viaţa privată.

În 14 decembrie 2021, CSM a adoptat o hotărâre privind suspendarea judecătorului până la finalizarea dosarului privind excluderea lui Danileţ.

Judecătorul Cristi Dănileț a declarat pentru G4Media.ro că soluția privind prima excludere din decembrie 2021 nu i-a fost nici până azi comunicată de CSM, deși termenul legal era de 20 de zile. ”Acest lucru înseamnă că nu am putut coumunica soluția la Înalta Curte iar în tot acest timp am fost suspendat din activitatea de magistrat”, mai spus Dănileț.

 

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *