Dan Barna a tăiat porcul, de Ignat. Vicepreședintele USR a participat
Dan Barna a tăiat porcul, de Ignat. Vicepreședintele USR a participat

Dan Barna a tăiat porcul, de Ignat. Vicepreședintele USR a participat luni la tradiționala tăiere a porcului, pentru că se declară un păstrător al tradițiilor românești. Politicianul a ajuns în curtea unui țăran din Ialomița. La final, Barna s-a arătat foarte încântat de experiență și le-a transmis gospodarilor că se pricep foarte bine la tăiatul porcului.

Dan Barna a tăiat porcul, de Ignat. Nu el personal, ci s-a limitat să difuzeze un video cu isprava de Ignat, în care ajută la pârlitul și curățatul animalului și la porționarea șoriciului. Pe fundal, liderul USR povestește ce înseamnă pentru el această tradiție.

Filmul a fost postat pe Facebook, unde Dan Barna a povestit cum își petrecea sărbătoarea cînd era copil, relatează Digi24.

În copilărie, de Ignat, eram negreșit la bunici.

Pentru ei tăierea porcului era un moment esențial în pregătirile pentru Crăciun. Atmosfera era ca în mai toate casele în care această tradiție e păstrată: multă voie bună și sarcini judicios împărțite de gospodarul în a cărui curte te aflai. Noi, copiii, mârâiam întâi dimineața de frig și de trezit devreme, dar odată activați ajutam cu ce puteam, comentam curioși și încercam, nu întotdeauna cu succes, să nu stăm în calea adulților. Și mai erau distracțiile momentului: călăritul porcului, bășica umflată – cu boabe de porumb în ea ca să zornăie, competiția între copii ca să prinzi niște ureche crocantă sau coada și alte năzbâtii cu șorici.

După ce bunicii mei n-au mai fost, n-am refuzat niciodată o invitație de a lua parte la tradiția Ignatului. Pentru că de fiecare dată, în astfel de ocazii, se păstrează viu un spirit de comunitate și familie. Și nimic nu e mai important decât sentimentul că aparții unei comunități și unei familii cu care împarți bune și rele.

Așa a fost și azi la Gârbovi, Ialomița, unde alături de câțiva colegi și prieteni, în curtea gospodarului locului Vasile Popa, am avut bucuria să contribuim, în mod firesc, la păstrarea unei tradiții la care ținem cu toții”, a scris Dan Barna pe Facebook.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *