Datoriile de 851 de milioane de lei ale Romaero, preluate de stat. Ce se urmărește prin această decizie
Datoriile de 851 de milioane de lei ale Romaero, preluate de stat. Ce se urmărește prin această decizie

Datoriile către Fiscul ale companiei de stat strategice de apărare cu profil aeronautic Romaero, aflată în insolvență din ianuarie, vor fi preluate de Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), instituție din subordinea Ministerului Economiei și acționarul majoritar al Romaero. Decizia Guvernului, luată prin hotărâre, urmărește atragerea de investitori în companie.

Potrivit notei de fundamentare, „Deși a făcut eforturi să plătească parțial sumele datorate către bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale, în condițiile în care activitatea a fost perturbată de mai mulți factori ce au determinat fluctuații în volumul activității și al lucrărilor contractate, nu a fost posibilă respectarea întrutotul a termenelor scadente”, transmite PsNews.

Nota mai arată că „Dacă situația actuală s-ar menține neschimbată, societatea s-ar confrunta cu un risc de intrare în faliment, iar toate eforturile făcute până acum pentru stabilizarea acesteia și a relațiilor cu ceilalți creditori ar fi practic anulate.”

Prin preluarea creanțelor către ANAF, care în prezent se ridică la peste 466 milioane lei, reprezentând peste jumătate din masa credală totală de 851 milioane lei, „AAAS poate contribui la atragerea unor investitori interesați să dezvolte segmentul de activitate al societății, în timp ce ANAF urmărește cu preponderență valorificarea activelor și recuperarea creanțelor într-un timp relativ scurt”.

Procedura este aplicabilă tuturor societăților de stat insolvente, falimentare sau în concordat preventiv și a fost reglementată recent prin ordonanță de urgență.

Grupul american Lockheed Martin și Aerostar Bacău au deschis recent primul centru MRO certificat pentru elicopterul Black Hawk din Europa, centru care inițial trebuia să fie deschis la Romaero, dar s-a renunțat din cauza problemelor financiare ale companiei.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *