Florin Cîțu a explicat de ce a fost înlăturat de la conducerea PNL, și apoi și din fruntea Senatului. Fostul președinte liberal pretinde că s-a opus permanent intențiilor PSD de a crește taxele și de a finanța cu programe sociale sistemele care eșuau, iar asta a dus la mazilirea politică.

A fost vorba despre un joc politic, a explicat Florin Cîțu miercuri seară, într-o emisiune B1TV. Nu a susținut niciodată o coaliție cu PSD, susține fostul premier, însă eșecul negocierilor cu USR a condus la această variantă:

Aici e jocul politic. Sunt mai multe paliere ale jocului politic. În acele momente țin minte că noi eram la guvernare cu USR și ca premier am luat niște decizii și eu zic că și ministerele unde am luat decizii și ei au recunoscut că a fost mai bine, de exemplu la Ministerul Sănătății, la Finanțe. A fost decizia cu Stelian Ion unde lucrurile s-au rupt, unde în loc să ne dea un alt ministru USR a decis. Le-am spus de atunci că dacă plecați de la guvernare voi vă veți rupe și va urma o perioadă urâtă. USR a votat cu AUR, alături de PSD.

După ce s-au terminat toate aceste lucruri, am ieșit public și mi-am pus cenușă în cap. Am spus, da eu am făcut unele greșeli și m-am dus la USR să fac coaliția cu USR. Am ieșit de acolo fericit. La câteva ore a ieșit Dacian Cioloș care astăzi se vede clar că eu nu știu dacă era pentru USR sau era pentru altcineva li a început să mă atace și pe mine, și pe președintele Iohannis.

Apoi a apărut această variantă pe care niciodată nu am susținut-o”.

Florin Cîțu a sugerat că a fost înlăturat de la conducerea partidului și de la conducerea Senatului pentru că se opunea măsurilor propuse de PSD, bazate pe intervenționism și pe creșterea taxelor:

Atât cât am fost acolo a trebuit să stau în fiecare ședință a coaliției și să spun de ce nu e ok să creștem taxe acum. Acea taxă de solidaritate, m-am opus. De ce în momente de criză nu intervenționismul e soluția, știu că pare bizar dar invers trebuie să funcționeze, ar trebui să lași piețele să funcționeze deschis. Era o luptă continuă. Am înțeles că asta era problema, pentru că după ce am plecat de la PNL imediat a apărut un pachet de sprijin care a costat miliarde, imediat au apărut taxe după ce am plecat din funcția de președinte al Senatului. Era clar că mă opuneam cu argumente”.

Florin Cîțu se gândise la o altă soluție, reducerea contribuțiilor pentru angajați:

Noi aveam o soluție liberală care era mult mai ieftină, reducerea contribuțiilor pentru toți angajații din România. E important să îi ajutăm pe toți românii. Argumentul pe care ni l-au adus de fiecare dată e că ne costă mult. Vedeți cât ne costă aceste programe? La această rectificare bugetară a crescut deficitul cu încă trei miliarde și ne împrumutăm la dobânzi de 9%. Doamne ferește să își piardă încrederea investitorii”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *