Gestul cancelarului Karl Nehammer de a-l invita pe președintele Bulgariei la concertul de Anul Nou, de la Viena, și stabilirea unei întâlniri în 23 ianuarie arată o nouă abordare a Vienei în raport cu extinderea Schengen, a declarat la Digi24 europarlamentarul PNL Rareș Bogdan. „Gestul lui Nehammer e tipic de manual, încearcă să trateze diferit, să dea un șah României”, a spus Rareș Bogdan, care a susținut că România nu trebuie să ducă o diplomație a capului plecat care ne-a dus la eșec, ci „una a capului sus, a forței, un pumn băgat într-o mănușă de catifea”.

„Nu știu, nu cred că Klaus Iohannis a primit invitație pentru concertul de Anul Nou de la Viena”, a spus el, întrebat dacă președintele român a primit și el o invitație la Viena, ca preşedintele Bulgariei, Rumen Radev. „Gestul cancelarului austriac arată o nouă abordare a Vienei în raport cu extinderea Schengen vizavi de România și Bulgaria. Gestul lui Nehammer e tipic de manual, încearcă să trateze diferit, să dea un șah României. Nu cred că Radev (președintele Bulgariei – n.r.) sau Nehammer sunt mari iubitori ai muzicii simfonice. E un gest prin care, înainte cu 6 zile de alegerile din landul Austria inferioară, care asigura 33% din totalul PIB al Austriei, e programată și o vizită a cancelarului în Bulgaria. Nehamer încearcă să își arate o altă față propriilor alegători, un fel de bunăvoință, că un dibaci diplomat, după ce a dat cu mucii în fasole, a căzut cu nasul în tărână, după ce a refuzat accesul pentru România și Bulgaria”, a spus Rareș Bogdan la Digi 24.

Rareș Bogdan a precizat că gestul lui Nehammer, care l-a invitat la Viena pe președintele bulgar trebuie privit în contextul în care social-democrații austrici vorbesc pe trei voci – a decuplării României de Bulgaria, împotriva accederii celor două țări la Schengen, și respectiv, acceptarea imediată a celor două state.

„Nehammer, consultat de strategi, a făcut această mutare că să încerce o abordare diferențiată a României și Bulgariei, ca să capteze electoratul de peste tot. E un șah, o încercare de a arăta o deblocare, prin care Nehammer încearcă să arate că nu e contra extinderii Spațiului Schengen, privit în cheia jocului electoral pentru alegerile din 29 ianuarie din acest land care a avut o conducere conservatoare timp de 40 de ani, iar acum conservatorii îl pot pierde. Nehammer încearcă toate formulele pentru a agăța puțin electoratul”, a explicat Rareș Bogdan. Europarlamentarul a susținut că România are un examen extrem de dificil diplomatic, accesul sau nu în Schengen.

„Diplomația românească își da examenul suprem, dacă partidele de la guvernare, cu președintele Iohannis, cu premierul nu vor duce România în Schengen, va avea de înfruntat critici extrem de serioase, mai ales în fața unui val de euroscepticism care, pentru prima dată în 15 ani, a crescut la limita de avarie. Dacă Bulgaria va fi decuplată de România, situația va fi alarmantă și extrem de gravă pentru PNL și PSD. România stă net superior Bulgariei. Va trebui să ne gândim extrem de bine pașii dar să nu depășim decembrie 2023, pentru că atunci nu mai există niciun fel de explicație în față unui posibil eșec. Părerea mea e că noi trebuie să ducem nu o diplomație a capului plecat care ne-a dus la eșec, ci una a capului sus, a forței, un pumn băgat într-o mănușă de catifea. Modul în care am încercat să captam bunăvoința fără a ne arăta atuurile nu a dus decât la eșec. Trebuie să jucăm extrem de puternic influență României, că e o zona stabilă într-o zona uriașă de conflict”, a mai spus europarlamentarul Rareș Bogdan.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *