Bitcoinul și restul criptomonedelor sunt investiții cu risc foarte ridicat și nu poate fi prezisă evoluția acestora, explică un oficial ASF. Dacă în 2022 s-a înregistrat o prăbușire a acestora, nimeni nu știe ce se va întâmpla cu acestea în 2023.

Daniel Apostol, directorul de comunicare al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a explicat într-o emisiune PsNews motivele pentru care românii ar trebui să fie mult mai precauți atunci atunci când iau în calcul să investească în piaţa crypto.

Cei care sunt cu adevărat specialiști în a face investiții financiare ar putea să răspundă că totul ține de apetența pentru risc a fiecărui investitor. Sunt investitori care apetență mare la risc și atunci sunt oportuniști și speculează, în sensul pozitiv, fiecare emoție a pieței financiare, fiecare moment în care pot cumpăra active la prețuri mai mici. Sunt, însă, și investitori care dovedesc un conservatorism mai pronunțat, sunt mai puțin apetenți la risc, și atunci deciziile lor de investiții le regăsim în active care au un grad de risc mai scăzut, un randament pe măsură, și aici trebuie să recunosc că am sesizat și noi, la ASF, pe parcursul anilor pandemici, dar și în 2022, o inclinație firească către titluri și obligațiuni de stat.

Criptomonedele sunt investiții cu risc foarte ridicat. ASF a transmis în repetate rânduri avertizări către piață, atenționări către publicul larg, suntem într-o campanie de atenționare în continuare. De ce crypto este o investiție cu risc foarte mare? În primul rând, nimeni nu o reglementează. Suntem într-o țară europeană și la nivel european încă nu avem o reglementare clară cu privire la aceste instrumente. În al doilea rând, de foarte multe ori toate monedele sunt asset-uri extrem de volatile, acum îl ai, acum nu îl ai. Poți pierde averi, și s-a văzut acest lucru, în câteva secunde” a explicat Daniel Apostol.

„Cei care ne urmăresc ar trebui să se întrebe pe sine cât de mare pierdere își pot permite la un moment dat, cât de mare este apetitul lor pentru risc și dacă doresc să facă o investiție cu risc nu foarte mare nu asta e zona care trebuie să meargă. Trebuie să citească mai mult, să se documenteze mai mult și să aibă alte opțiuni”, a mai spus specialistul financiar.

2022, anul prăbușirilor pe piața criptomonedelor

În cea mai recentă lovitură dată spațiului cripto, Core Scientific, una dintre cele mai mari companii de minerit criptografic cotate la bursă din SUA, care produce în principal bitcoin, a intrat în faliment pe 21 decembrie, invocând scăderea prețurilor criptografice și creșterea costurilor cu energia, anunța cnbc.com.

Iar implozia FTX, o platformă de tranzacționare criptografică acum falimentară, care a fost evaluată la 32 de miliarde de dolari, a zdruncinat încrederea investitorilor, în timp ce efectele colaterale ale prăbușirii companiei continuă să se răspândească în întreaga industrie criptografică.

Mulți americani încep să realizeze că criptomonedele sunt doar o manie speculativă și că industria este plină de escroci”, a declarat James Royal, reporter principal la Bankrate, pentru CNBC Make It.

În acest sens, aproximativ 60% dintre americani cred acum că investiția în moneda digitală este foarte riscantă – în creștere de la 45% în 2021, potrivit recentului studiu CNBC Make It: Sondajul Your Money, realizat în parteneriat cu Momentive. Alți 26% cred că este moderat de riscant.

Doar 8% dintre americani au o viziune pozitivă asupra criptomonedelor începând cu noiembrie 2022, potrivit sondajului economic CNBC All-America Economic Survey.

Evoluția principalelor monede criptografice în 2022

În general, piața criptografică a pierdut puțin peste 2.000 de miliarde de dolari în 2022, iar monedele digitale populare, precum bitcoin, au scăzut cu mult sub maximele din 2021.

Iată cât de mult s-a schimbat valoarea a șapte criptomonede populare în 2022, începând cu 22 decembrie, conform calculelor CNBC.

Terra: -100%.

Solana: -93%

AMP: -93%

Cardano: -80%

Ether: -67%

Bitcoin: -63%

Dogecoin: -55%

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *