Inflația va continua și în 2023, dar se așteaptă îmbunătățiri
Inflația va continua și în 2023, dar se așteaptă îmbunătățiri

Inflația va continua și în 2023, dar nu sunt preconizate valori precum anul acesta. Experții Băncii Naționale vorbesc de încă un an greu din punct de vedere economic pentru români dar este așteptată o stabilizare în anul care vine.

Anul 2022 a fost marcat de numeroase scumpiri, în diverse domenii, iar românii au scos din buzunar sume importante de bani pentru alimente, carburanți, îmbrăcăminte, medicamente sau vacanțe.

Și 2023 este așteptat să vină cu numeroase majorări, iar Banca Națională a României (BNR) avertizează că acesta va fi un an infernal din punct de vedere economic pentru români, arată B1TV.

Consilierul guvernatorului Mugur Isărescu, Adrian Vasilescu, trage un semnal de alarmă pentru români, pe care îi anunță la final de an că 2023 va veni cu și mai multe greutăți și provocări.

Trăim vremuri grele, cu multiple crize, inclusiv cea a inflației la nivel global. Aceste crize vor continua, din păcate, și în 2023.

Inflația o să-și piardă din vigoare, atât global, cât și în România. Obiectivul este să transformăm anul 2023 în dezinflație. Fără însă să sperăm că vom reveni la dinamica prețurilor de 2% de dinaintea crizei. Nu se va întâmpla acest lucru în 2023. Această așteptare a fost mutată în 2024″, a declarat Adrian Vasilescu.

România are cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană. De ce nu o percepe în buzunar românul? Pentru că nu am reușit să-i asigurăm acestei creșteri economice și sustenabilitatea necesară. Iar agențiile de rating ne arată că avem deficite majore: deficit mare al bugetului de stat, deficit între importuri și exporturi, deficit al bugetului curent.

Avem deficit de autostrăzi, infrastructură care aduce beneficii comerțului. Avem multe deficite…”, a adăugat Vasilescu.

Acesta a explicat că în noul an românii trebuie să se aștepte ca prețurile să fie tot mai mari la alimentele de bază.

Prețurile vor continua să crească, dar nu atât de mult ca în 2022. Nu ne vom mai întâlni cu prețurile de la începutul anului 2022, care vor rămâne istorie. Inflația va încetini, dar nu atât de mult pe cât ne-am dori cu toții. 2023 va fi un an de luptă. Un alt an de luptă”, a conchis Vasilescu.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *