Guvernul austriac a anunțat, joi, că a expulzat doi diplomați ruși din cadrul Ambasadei Rusiei la Viena și alți doi care lucrează în cadrul Misiunii permanente ruse pe lângă organizaţiile ONU de la Viena.

Într-un scurt comunicat, Ministerul de Externe austriac a anunțat că cei patru diplomați au acţionat „într-o manieră incompatibilă cu statutul lor diplomatic”.

Oficialii nu au oferit mai multe detalii.

De obicei, sintagma „activităţi incompatibile cu statutul diplomatic” se referă indirect la acte de spionaj, scrie AFP.

În maxim o săptămână diplomații ruși trebuie să părăsească Austria.

De la începutul războiului în Ucraina, mai multe țări occidentale au expulzat zeci de diplomați ruși sau și-au retras ambasadorul de la Moscova.

Rusia a răspuns în aceeași manieră.

Pentru Austria, o ţară neutră, tradiţional apropiată de Rusia înaintea începerii invaziei, măsura este foarte rară.

Austria este unul dintre statele UE care și-au păstrat relații economice și politice cu Rusia, chiar și după anexarea Crimeei în 2014, fiind dependentă de gazele rusești.

De altfel, în decembrie 2022, presa ucraineană scria că Viena a devenit unul dintre cele mai rusești orale din Europa, cu politicieni și oligarhi pro-Putin, potrivit Agerpres.

Totodată, în urmă cu o săptămână, președintele rus Vladimir Putin i-a indicat pe austrieci drept un popor cu care Rusia continuă să aibă relații bune, în timpul unei vizite la un centru de știință din Moscova.

Totuși, nu este prima dată când Austria expulzează diplomați ruși.

În aprilie 2022, autoritățile au expulzat patru diplomați ruși pentru „comportament incompatibil cu statutul lor diplomatic”, potrivit Reuters.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *