Declarația unică 2021. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF)
Declarația unică 2021. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF)

Declarația unică 2021. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Ministerul Finanțelor au publicat un ghid de completare și depunere a noului formular pentru Declarația Unică 2021, privind veniturile PFA, persoanelor fizice care obțin venituri din drepturi de autor, din chirii, avocaților și a altor categorii de profesioniști. Din 2021, termenul anual pentru depunerea Declarației Unice și plata taxelor e de 25 mai, anul următor celui de realizare a veniturilor.

În 2021, Declaraţia Unică are un formular actualizat cu secţiuni dedicate beneficiarilor de drepturi de autor, avocaţilor şi profesioniştilor care au primit indemnizaţie de şomaj tehnic pe perioada pandemiei de coronavirus.

AICI se găsește formularul de completare a Declarației Unice, iar AICI se găsește Ghidul ANAF de completare.

Data până la care se poate depune Declarația unică 2021

 

Declarația unică 2021.Potrivit ghidului realizat de ANAF, Declarația Unică se depune până la data de 25 mai a anului următor celui de realizare a veniturilor, pentru a se declara venitul realizat și a se stabili și definitiva impozitul anual pe venit şi a contribuţiilor sociale, arată B1TV.

Tot până pe 25 mai a anului următor celui realizat din venituri se depune documentul pentru stabilirea şi declararea impozitului pe venitul estimat, respectiv norma de venit a se realiza în fiecare an fiscal, precum şi pentru declararea şi stabilirea contribuţiilor sociale datorate.

Declarația Unică se depune până la data de 25 mai a anului următor celui de realizare a veniturilor, sub sancţiunea decăderii, și în cazul exercitării opţiunii privind direcționarea a 3,5% din impozit pentru susținerea entităţilor nonprofit sau pentru acordarea de burse private.

Impozitul pe venitul estimat poate fi rectificat până la data de 31 decembrie a anului de impunere. Excepție fac contribuabilii care nu au obligaţia completării capitolului I din declaraţie şi care rectifică declaraţia în condiţiile prevăzute de Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală.
Ghicitoarea lui Albert Einstein, pe care doar oamenii de geniu o pot rezolva. Dacă ştii răspunsul, ai un IQ impresionant!

Ghidul ANAF mai precizează că Declarația Unică se depune în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului/încheierii contractului între părţi, în cazul celor care încep o activitate sau care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare pentru care impunerea este finală.

De precizat este și faptul că a fost stabilit la 2.300 de lei salariul de bază minim brut garantat în plată pentru acest an, utilizat la calcularea plafonului pentru plata contribuțiilor sociale aferente veniturilor estimate a fi obținute în anul curent.

 

Despre declarația unică 2021. Bonificațiile

 

Declarația unică 2021. Declarația Unică a fost introdusă în 2018, an în care s-a și depus pentru prima dată atât pentru veniturile obținute în anul anterior, cât și pentru veniturile estimate în anul în curs.

Declarația trebuie depusă de persoanele fizice care obțin, din România și/sau din străinătate, venituri precum cele din activități independente, chirii, investiții, drepturi de proprietare intelectuală, activități agricole.

S-a întâmplat de mai multe ori ca termenul să fie prelungit, acum fiind de 25 mai a anului următor celui în care se obțin veniturile.
Ghidul ANAF include și mai multe noutăți, inclusiv în legătură cu indemnizațiile primite de către alți profesioniști în 2021 din partea statului român în contextul pandemiei de coronavirus.

Odată cu introducerea Declarației Unice, a fost prevăzut și un sistem de bonificații. Începând cu acest an, contribuabilii vor beneficia de bonificații de maximum 10% din valoarea impozitului anual pe venit și a altor contribuții anuale. Detaliile urmează să fie publicate în termen de 60 de zile de la apariția în Monitorul Oficial a Legii anuale a bugetului de stat.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *