Un dispozitiv militar NATO a fost descoperit de forțele ruse
Un dispozitiv militar NATO a fost descoperit de forțele ruse

Un dispozitiv militar NATO a fost descoperit de forțele ruse în apropierea gazoductului Nord Stream. Este un dispozitiv de neutralizare a minelor, care a fost găsit încă din anul 2015, dar rușii au făcut de abia acum publică descoperirea, în contextul acuzațiilor reciproce cu SUA privind detonarea unor explozibili care au avariat în patru locuri conductele.

Dispozitivul ar fi fost descoperit în 2015, în timpul unei inspecţii la gazoductul Nord Stream 1, efectuată de specialişti Gazprom, spune un oficial al companiei Gazprom, citat de Reuters și preluat de B1Tv.

NATO ar fi declarat ulterior că dispozitivul „s-ar fi pierdut în cursul unor exerciţii”, a declarat luni Serghei Kuprianov, potrivit agenţiei de presă oficială rusă TASS.

Acest caz este binecunoscut. La 6 noiembrie 2015, în timpul unei inspecţii vizuale planificate a gazoductului Nord Stream 1, a fost descoperit dispozitivul subacvatic al NATO Sea Fox. Se afla în spaţiul dintre conductele de gaz, clar lângă una dintre ramuri”, a declarat purtătorul de cuvânt al Gazprom la postul de televiziune Rossia-24.

NATO a declarat că declanşatorul subacvatic fusese pierdut în timpul unor exerciţii. Iată ce exerciţii are NATO, când un dispozitiv exploziv militar este amplasat exact sub gazoductul nostru”, a adăugat Kuprianov.

Kuprianov mai susţine că dispozitivul a fost scos din apă şi neutralizat de forţele armate ale Suediei, iar transportul de gaze, întrerupt din cauza incidentului, a fost ulterior reluat.

Marea Britanie a trimis o navă a marinei britanice să patruleze Marea Nordului, în timp ce aliații occidentali încearcă să sporească protecția conductelor și cablurilor submarine după ce exploziile au distrus două conducte de gaz natural în Marea Baltică, a anunțat luni Ministerul Apărării, abcnews.com.

Ministerul Apărării a declarat că o fregată navală se află în Marea Nordului, lucrând cu marina norvegiană „pentru a-i asigura pe cei care lucrează în apropierea conductelor de gaz”.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *