Donatorii de plasmă vor primi tichete de masă și cadou în valoare de aproximativ 1.000 de euro, prevede o hotărâre a Consiliului General al Municipiului București. Inițiatoarea voucherelor pentru plasma care poate salva alți bolnavi de COVID este primarul Gabriela Firea, al cărei proiect de hotărâre a fost adoptat în ședința de joi.
Proiectul „Donează plasmă, salvează viaţă”, prevede acordarea unui sprijin financiar, în valoare de 4.800 de lei/beneficiar, sub forma unui pachet de vouchere. Acesta a fost adoptat joi de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, cu 33 de voturi „pentru”, cinci „împotrivă” şi şapte abţineri, arată Psnews.
„Prin proiectul “DONEAZĂ PLASMĂ, SALVEAZĂ VIAȚĂ”, imi doresc ca pacientii cu forme grave de Covid-19 sa poata fi tratati prin transfuzii cu plasma de la pacientii vindecati care au dezvoltat anticorpi” a precizat joi Gabriela Firea, pe Facebook.
Gabriela Firea, anunţa, la începutul săptămânii, că va introduce pe ordinea de zi a şedinţei de joi a CGMB un proiect în baza căruia pacienţii trataţi de COVID-19 care donează plasmă ar urma să beneficieze de un stimulent financiar în cuantum de 1.000 de euro, sub forma tichetelor de masă sau pentru medicamente.
„Am scris un proiect dedicat acestei nevoi stringente, împreună cu medicii de la Administraţia Spitalelor, pe care îl voi adăuga joi pe ordinea de zi a Consiliului General. În esenţă, este vorba despre convingerea cât mai multor pacienţi trataţi să fie salvatorii celor care suferă, prin întâlniri, discuţii, argumente umanitare. În plus, la acest efort vom adăuga şi un stimulent financiar în cuantum de 1.000 de euro, sub forma tichetelor de masă şi/sau cadou, din care donatorii pot procura medicamente (vitamine, minerale), alimente necesare revenirii tonusului, dar şi alte produse necesare”, a scris Firea, marţi, pe Facebook.
Donatorii de plasmă primesc vouchere. Primarul general a menționat că, în mod normal, legislaţia privind donarea nu prevede şi stimulente financiare, dar în pandemia de COVID-19 se fac excepții.
„Suntem în pandemie, deci într-o situaţie excepţională. Chiar dacă, în timpuri normale, legislaţia privind donarea nu prevede şi stimulente financiare, acum suntem într-o situaţie de excepţie. Prin urmare, este nevoie de o excepţie de la lege, pentru a salva cât mai multe vieţi! Nu cred că ar fi normal să ne încurcăm în prea multe detalii birocratice şi cutumiare, atunci când este vorba despre un interes superior: salvarea românilor care suferă de o formă severă a infecţiei COVID-19”, a arătat Firea.