Image default
Actualitate

Continuă executarea silită a Primăriei Capitalei. Consiliul General a refuzat pentru a cincea oară să dea în plată o bucată din Satul Francez către Costică Constanda

Executarea silită a Primăriei Capitalei continuă, întrucât consilierii generali nu au fost de acord cu proiectul de hotărâre privind darea în plată a unei părţi din Satul Francez, în contul datoriei de 115 milioane de euro pe care municipalitatea o are la omul de afaceri Costică Constanda.

Propunerea de dare în plată a fost respinsă joi în ședința Consiliului General al Municipiului București. Este 5-a încercare nereușită de deblocare a situației. „Ce blestem pe orașul asta sa fie nenorocit de primari de dreapta”, a declarat primarul general, Gabriela Firea, după vot, potrivit publicației Știri pe Surse.

Vinerea trecută, Primăria Capitalei a transmis că a fost informată de către Trezorerie despre depunerea unui dosar de executare, întocmit la cererea lui Costică Constanda. Ulterior, primarul general, Gabriela Firea, anunţa că va supune din nou aprobării Consiliului General al Capitalei, în următoarea şedinţă, un proiect de hotărâre pentru stingerea datoriei cu o parte din terenul Satului Francez.

Gabriela Firea se gândea şi la contractarea unui împrumut în vederea achitării eşalonate a datoriei către omul de afaceri Costică Constanda, dar un astfel de demers are nevoie de aprobare de la Ministerul Finanţelor Publice, a precizat Firea.

La dosarul propunerii de dare în plată se află un raport de evaluare din 31 iulie, întocmit de către Mapps Master Appraisal – Business Valuation, realizat pentru două parcele de teren cu suprafeţele de 11.280 mp şi 3.695 mp, împreună cu cele opt construcţii edificate pe acestea, de pe Şoseaua Nordului, nr. 140 B. Evaluatorul a estimat că valoarea de piaţă a imobilelor respective este de 109.669.579 lei (22.689.475 euro).

Totodată, va fi supusă aprobării darea în plată a imobilelor respective, ca modalitate de executare silită parţială a titlurilor executorii reprezentate de decizia civilă nr. 832A/11.07.2018, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, sentinţa civilă nr. 1309/5.07.2011 pronunţată de Tribunalul Bucureşti şi decizia civilă nr. 1146/21.06.2007 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, arată publicația citată.

Executarea silită a Primăriei Capitalei. Pe 4 august, proiectul privind darea în plată a unei părţi din Satul Francez, având în vedere obligaţiile către Maria şi Costică Constanda, a fost respins pentru a patra oară de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

S-au înregistrat 26 de voturi „pentru” şi zece abţineri, însă pentru a fi adoptat proiectul era nevoie de votul favorabil a cel puţin două treimi din numărul total (51) al consilierilor municipali în funcţie. CGMB a mai respins proiectul pe 15, 29 şi 30 iulie.

Pe 7 august, Primăria Municipiului Bucureşti a fost informată de către Trezorerie despre depunerea unui dosar de executare, creditor fiind Costică Constanda. Primarul general, Gabriela Firea, preciza că PMB trebuie să-i returneze lui Costică Constanda 115 milioane euro, ceea ce reprezintă 20% din bugetul anual al Capitalei.

„În acest moment, conturile Primăriei Capitalei sunt blocate, iar proiecte de importanţă majoră pentru dezvoltarea Bucureştiului sunt puse în pericol. Mă refer aici la obiective de investiţii precum Spitalul Metropolitan, Pasajul Ciurel, Pasajul Doamna Ghica sau Prelungirea Ghencea. Este o situaţie dificilă pentru Bucureşti, trebuie să punem în aplicare o sentinţă definitivă şi irevocabilă a instanţei, pronunţată în anul 2019, după procese care au durat 20 de ani. Sunt decizii pe care nu le-am luat noi, dar pentru care trebuie să plătim. Municipiul Bucureşti trebuie să-i returneze lui Costică Constanda 115 milioane euro, ceea ce reprezintă 20% din bugetul anual al Capitalei”, a spus Firea.

Related posts

Nicușor Dan, replică pentru Firea: Continuă să fie dominată de nervi și resentimente

Andrada Ionescu

Controlul la Primăria Capitalei a început. Ministrul Florin Cîțu: „În ultimii zece ani, nimeni n-a mai călcat pe acolo”

Constantinescu Gabriel

Traian Băsescu, viitorul candidat al PMP la funcția de primar general. Vrea „să dea o lecție” USR

Leave a Comment