Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a explicat ce riscă România dacă Federația Rusă va sista livrarea de gaze în Europa.

Seceta generează o situaţie dramatică în nordul Italiei, dar şi în România. În Arad, autoritățile au lansat un apel către populaţie să folosească apa cu responsabilitate.

Este cea mai gravă criză din ultimii 70 de ani, spun reprezentanții companiilor de distribuție a apei.

Producția de energie electrică în hidrocentrale şi irigarea culturilor agricole ar putea fi sever afectate.

Întrebat dacă am s-ar putea să ajungem şi la raționalizarea gazelor şi energiei electrice, ministrul Virgil Popescu a spus:

„Nu cred că în România vom ajunge în aceasta situaţie. Producția internă a României de gaze naturale şi electricitate asigură fără probleme consumul casnic plus o mare parte din consumul industrial. Este adevărat că Germania este dependentă 100% de importurile din Federația Rusă.La nivel european avem planuri de situaţii de urgenţă, planuri de criză pentru absolut orice situaţie. Evident România este mai puțin dependentă de gazul rusesc, şi avem un avantaj în sensul acesta. Dar refuz să cred că vom ajunge să raționalizăm gazul pentru populaţie”, a spus ministrul Energiei Virgil Popescu la Sinteza Zilei de la Antena 3.

Din cauza secetei prelungite, autoritățile au lansat un apel către populaţie – să folosească apa cu responsabilitate.

Apa potabilă va fi raţionalizată, începând de miercuri, în localităţile Gurba, Şicula şi Chereluş.

Furnizarea va fi întreruptă în intervalul orar 09:00 – 12:00 şi 18:00- 21:00 „pentru refacerea rezervei de apă, în condiţii de secetă accentuată”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *