Florin Cîțu se consideră singurul politician care „a făcut un pas în lateral”
Florin Cîțu

Florin Cîțu, președintele Senatului și al Partidului Național Liberal, a lansat un scenariu sumbru pentru România având în vedere șocurile economice la care se expune acum. „Guvernul actual poate să evite colapsul, dar trebuie să se gândească rapid la soluții”, spune acesta.

Florin Cîţu, președintele Senatului și al Partidului Național Liberal este de părere că dacă România nu va acționa rapid asupra deficitului și să reducă mai mult decât este astăzi inflația, se va intra „într-o spirală” în care vor crește prețurile, dobânzile și economia, apoi, „se prăbușește”.

„Nu mai spun că, Doamne ferește, dacă măsurile pe care le avem acum nu sunt credibile în fața investitorilor, în fața agențiilor de rating – pentru că am auzit și voci cum că nu ne interesează agențiile de rating, din partea partenerilor de coaliție – să știți că orice mesaj care vine de acolo și care spune că România nu e credibilă în perioada următoare crește costul de finanțare a României într-o perioadă în care nu avem nevoie de așa ceva”, spune Florin Cîțu.

„Guvernul actual poate să evite colapsul, dar trebuie să se gândească rapid la soluții”

„Deja, în octombrie ne împrumutam la 13 ani cu 4 și ceva, acum ne împrumutăm cu un procent peste. Și când împrumuți miliarde, pentru că ai deficit de finanțat, care s-ar putea să fie mai mare, lucrurile se complică. De aceea e important. Acest guvern are luxul de a vedea că economia pe de o parte încetinește, pe de altă parte costurile cresc și apar niște nori negri la orizont. Și poate să ia decizia azi”, a spus Florin Cîțu, la Digi 24.

Florin Cîțu: „România riscă să intre în recesiune”

Întrebat, dacă România riscă să intre în recesiune în 2022, Florin Cîțu a răspuns afirmativ.

„Depinde de șocuri. Dacă inflația accelerează rapid și dobânzile cresc rapid, da, se poate acest lucru (intrarea în recesiune – n.r.). Dar eu sper să avem înțelepciunea să nu mergem în acea direcție. Să avem înțelepciunea să vedem că deja am cheltuit banii de la buget pe compensarea facturilor.Alții nu mai sunt și dacă cumva există riscul să luăm banii de la investiții – eu sper să nu se întâmple acest lucru – să îi punem la cheltuieli sociale sau în altă parte, atunci eșecul este garantat”, a avertizat fostul premier Florin Cîțu.

 

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *