Florin Cîțu, după demisia de la șefia Senatului: Am luat decizia pentru a nu crea probleme în PNL
Florin Cîțu, după demisia de la șefia Senatului: Am luat decizia pentru a nu crea probleme în PNL

Președintele PNL, Florin Cîțu, spune că rata inflației de 11,2%, prognozată de Banca Națională a României (BNR) pentru luna aprilie este cel mai mare nivel al acestui indicator din august 2004 până în prezent și susține că autoritățile trebuie să ia măsuri economice.

„Până în septembrie 2017 dobânda de politică monetară a fost real pozitivă (mai mare decât rata inflației).Inflația a scăzut în fiecare an în această perioadă.După septembrie 2017 dobânda de politică monetară a devenit real negativă. În aprilie BNR estimează o rată inflației de 11.2% cu o dobânda de politică monetară de doar 2.5%”, scrie în mesajul publicat de Florin Cîțu pe Facebook.

Președintele PNL mai arată că autoritățile trebuie să ia măsuri economice pentru a opri inflația.

„Cât trebuie să crească dobânda de politică monetară (presupunem că deficitul bugetar rămâne constant sau scade) pentru ca rata inflației să scadă până la de 2.5% cât este normal pentru o economie sănătoasă?”, se întreabă Florin Cîțu pe rețeaua de socializare.

Potrivit fostului premier, 11.2% este cea mai mare rată a inflației din august 2004 și până astăzi.

BNR a crescut prognoza de inflație: pentru trimestrul 1 la 7,9-8%, pentru trimestrul 2 la 11,2%, pentru trimestrul 3 la 10,.2%, iar pentru trimestrul 4 la 9,6%, a mai spus Florin Cîțu pe Facebook.

Potrivit acestor estimări, cea mai mare inflație va fi înregistrată în perioada aprilie-iunie: 11,2%.

Explicația pentru aceste evoluții estimative ale inflației sunt legate de măsurile de sprijin la facturile de energie și gaze pentru consumatorii casnici și companii. După exprirarea schemelor de sprijin, în aprilie, inflația va crește și va ajunge la 11,2%, potrivit prognozei BNR, după anunțul președintelui PNL Florin Cîțu.

Ritmul accelerat de creștere a prețurilor se va menține și vara, astfel că în perioada iulie – septembrie se estimează că inflația va depăși 10%. Abia spre final de an estimarea vizează o scădere a nivelului inflației spre 9,6%, dar sub cea înregistrată în decembrie anul trecut, de 8,2%.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *