Fostul rector al Academiei de Poliție și fostul prorector, condamnați
Fostul rector al Academiei de Poliție și fostul prorector, condamnați

Fostul rector al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, Adrian Iacob și fostul prorector Petrică Marcoci au fost condamnați pentru șantajarea jurnalistei Emilia Șercan. Decizia instanței Curții de Apel București este de trei ani de închisoare cu suspendare, și nu este definitivă.

Foștii șefi ai Academiei de Poliție sunt acuzaţi că l-au determinat pe un poliţist subordonat să-i trimită mesaje de ameninţare jurnalistei, după ce aceasta a dezvăluit fabrica de doctorate plagiate.

Într-un dosar separat, poliţistul Gheorghe Adrian Bărbulescu a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la un an de închisoare cu amânarea executării pedepsei pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj. Decizia a fost luată după ce poliţistul şi-a recunoscut vinovăţia şi a încheiat un acord cu DNA.

Instanţa a dispus un termen de supraveghere de 4 ani, perioadă în care cei doi trebuie să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate, relatează B1TV.

De asemenea, Adrian Iacob şi Petrică Mihail Marcoci vor presta muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o durată de 120 de zile, în cadrul uneia dintre următoarele instituţii: Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti sau Fundaţia pentru Promovarea Sancţiunilor Comunitare.

Judecătorii au admis în parte acţiunea civilă formulată de Emilia Şercan, aceasta urmând să primească 80.000 lei cu titlu de daune morale.

Toate aceste dispoziții trebuie respectate însă numai dacă decizia va fi menținută de instanțele superioare.

Cei doi au fost trimiși în judecată de DNA în decembrie 2019. Adrian Iacob, la data faptei chestor de poliţie şi rector al Academiei de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza”, şi Petrică Mihail Marcoci, la data faptei comisar şef de poliţie şi prorector al Academiei, au fost acuzați de instigare la şantaj.

Potrivit rechizitoriului, la sfârşitul lunii martie – începutul lunii aprilie 2019, fostul rector al Academiei de Poliție, Adrian Iacob şi Petrică Mihail Marcoci l-au determinat pe Gheorghe Adrian Bărbulescu, subinspector în cadrul Academiei de Poliţie, să transmită jurnalistei Emilia Şercan mesaje de ameninţare pentru a o constrânge să înceteze investigaţiile jurnalistice care vizau suspiciunile de plagiat din cadrul Academiei, urmărind astfel eliminarea riscurilor pentru cariera lor profesională.

Iacob şi Marcoci i-ar fi cerut lui Gheorghe Adrian Bărbulescu, profitând de ascendentul pe care li-l dădeau relaţia de subordonare funcţională, diferenţa de vârstă şi de grad profesional, precum şi de recunoştinţa acestuia pentru că după absolvire fusese menţinut în cadrul Academiei, să achiziţioneze mai multe aparate de telefon second hand şi cartele preplătite pentru a transmite mesaje de ameninţare persoanei vătămate.

Emilia Şercan a publicat mai multe articole care vizau în mod direct activitatea Academiei de Poliţie, care ar fi putut avea consecinţe semnificative asupra carierei şi reputaţiei lui Adrian Iacob şi a lui Petrică Mihail Marcoci.

Leave a comment

Lasă un răspuns