Pensionarea anticipată nu va fi eliminată transmite Raluca Turcan
Pensionarea anticipată nu va fi eliminată transmite Raluca Turcan

Pensionarea anticipată nu va fi eliminată și nici stagiul minim de cotizare nu va crește la 35 de ani, dă asigurări în acest sens, după apariția unor informații în spațiul public în acest sens. Aceste modificări legislative erau prevăzute în PNRR, document care urmează a fi prezentat de guvern.

Ministerul condus de Raluca Turcan a transmis că stagiul minim de cotizare e de 25 ani, atât pentru femei cât și pentru bărbați, nu 25 de ani cum s-a speculat, și că nu există nicio discuție care să vizeze majorarea acestuia.

„MMPS a demarat o reformă amplă a sistemului de pensii, primul pas fiind evaluarea tuturor dosarelor de pensii, în vederea recalculării.

Recalcularea pensiilor se va face în urma unei modificări legislative, astfel încât pensiile mai mici, în baza unei formule care aduce mai mulți factori de contributivitate, să crească mai repede decât pensiile mai mari.

În acest moment, există un grup de lucru care analizează datele pe care le avem disponibile, precum și diferite variante de lucru.

În ceea ce privește informația lansată în spațiul public, potrivit căreia ”Guvernul vrea să crească stagiul minim de cotizare la pensie de la 25 de ani la 35 ani”, atragem atenția că potrivit Legii nr. 263/2010, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei cât și pentru bărbați, nu 25 de ani, și nu există nicio discuție care să vizeze majorarea acestuia”, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii.

Instituția precizează apoi că „35 de ani este stagiul complet de cotizare, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, deci afirmația referitoare la intenția Guvernului de a majora stagiul minim la 35 de ani este absurdă”.

Nu există nicio intenție de a elimina pensionarea anticipată au mai precizat reprezentanții Ministerului Muncii.

„Îmbunătățirea legislației și finalizarea procesului de evaluare a tuturor dosarelor au ca scop recalcularea celor aproape 5 milioane de pensii ținând cont de elemente suplimentare de contributivitate, astfel încât pensionarii cu aceeași pregătire și cu aceeași vechime să aibă pensii egale”, se mai arată în comunicat.

Leave a comment

Lasă un răspuns