Sancțiuni împotriva Belarusului au fost adoptate după deturnarea avionului
Sancțiuni împotriva Belarusului au fost adoptate după deturnarea avionului

Sancțiuni împotriva Belarusului au fost adoptate de liderii europeni luni, după deturnarea avionului Ryanair pe aeroportul din Minsk pentru arestarea jurnalistului disident Roman Protasevici.

Printre cele mai importante sancțiuni împotriva Belarusului adoptate în cadrul Summitului de la Bruxelles se numără interdicția pentru regimul dictatorial al lui Aleksandr Lukașenko de a mai utiliza spațiul aerian și aeroporturile din cele 27 de state membre.

Astfel, avioanele companiilor din Belarus nu vor mai avea voie să zboare în spațiul aerian al UE și nici nu vor avea acces pe aeroporturile din Uniune. Iar avioanele companiilor din UE vor evita să zboare în spațiul aerian al Belarusului.

De asemenea, statele UE au solicitat „eliberarea imediată” a jurnalistului Roman Protasevici și a partenerei sale, relatează B1TV.

În plus, un program de investiţii european de trei miliarde de euro destinat Belarusului va rămâne îngheţat până când această ţară va reveni la democraţie, după cum a anunțat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Aceasta a promis un răspuns „foarte puternic” al UE în fața regimului dictatorial de la Minsk.

„Va fi un răspuns foarte puternic pentru că e un comportament scandalos. Lukaşenko şi regimul său trebuie să înţeleagă că aceasta va avea consecinţe grave. Vom exercita presiuni asupra regimului până când acesta va respecta libertatea presei, libertatea de exprimare şi de opinie”, a afirmat Ursula von der Leyen, înaintea summitului de la Bruxelles.

Liderii europeni au mai convenit în cadrul summitului să impună sancţiuni individuale împotriva oficialilor implicaţi în operaţiunea de deturnare a avionului. Aceștia au solicitat Organizaţiei Internaţionale pentru Aviaţie Civilă să înceapă o anchetă cu privire la acest act, pe care unii oficiali l-au catalogat drept terorism de stat.

Măsurile vor fi aplicate după ce procedurile legale vor fi îndeplinite.

Luni seară a apărut și prima înregistrare cu Roman Protasevici. În filmare, tânărul spune că este tratat bine de anchetatori și conform legii. Asta deși are fața tumefiată și se vede că a fost bătut. El mai afirmă că a mărturisit faptul că s-a aflat în spatele „tulburărilor civile”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *