Furie în Ucraina, după ce Kievul a renunțat la planul de a lăsa acasă soldații care au luptat mai mult de 36 de luni în război. Liderii militari au făcut presiuni asupra politicienilor pentru a renunța la un proiect de amendament care permitea soldaților care au luptat mai mult de 36 de luni în război șansa de a pleca acasă.
Cu armata Ucrainei depășită numeric de Rusia pe câmpul de luptă, ofensiva continuă pe toată linia frontului și este imposibil să slăbim forțele de apărare, a declarat miercuri Dmitro Lazutkin, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Ucraina, la televiziunea de stat. „Nu putem lua decizii pripite acum”, a adăugat el, explicând opoziția armatei față de prevedere, potrivit B1TV.
Liderii militari au făcut presiuni asupra politicienilor pentru a renunța la un proiect de amendament care le-ar fi oferit soldaților aflați în serviciu de peste 36 de luni posibilitatea de a fi demobilizați. Proiectul de lege a trecut în prima lectură în parlament în februarie și includea planurile de demobilizare, după ce a dezbătut politica sa de recrutare timp de mai bine de un an. Dar această clauză a fost eliminată înainte de a doua lectură, miercuri, după un apel din partea șefei armatei și a ministrului apărării, a declarat Irina Friz, membru al comisiei parlamentare de apărare, într-o postare pe Facebook.
Acest lucru a declanșat imediat furia în Ucraina, o țară epuizată de ani de război, și riscă să distrugă moralul forțelor armate. „Este un dezastru”, a declarat pentru AFP Oleksandr, un artilerist în vârstă de 46 de ani din regiunea Doneţk. Pentru mulți bărbați, gândul la momentul în care vor putea să se întoarcă acasă a fost o sursă de motivație pentru a continua lupta, a spus el. „Când o persoană știe când va fi demobilizată, are o atitudine diferită”, a adăugat. „Dacă o persoană este ca un sclav, asta nu va duce la nimic bun”.
Noua lege, spun soldații, va duce la dezertări. Sergii Gnezdilov, un activist și soldat care a luptat pentru orașul Mariupol, a numit mișcarea o „întorsătură crudă”. Mai multe beneficii financiare pentru soldați au fost, de asemenea, eliminate din proiectul de lege, a spus Friz, iar guvernul va revizui în schimb „mecanismele de rotație a personalului militar”.
Soldatul și personalitatea politică Yurii Gudymenko a criticat noua versiune a legii propuse pentru că „nu are nici pedepse pentru cei care fug, nici beneficii serioase pentru oamenii nou mobilizați”. El a prezis că noua lege va avea ca rezultat „o creștere a numărului de absențe neautorizate din unități, acte cumpărate de la comisiile medicale și neîntoarcerea din permisii”.
Ministerul Apărării a recunoscut miercuri că găsirea unei modalități de a-i ajuta pe soldați este „necesară”. „Este clar că oamenii care au luptat de la început și ne apără din 2022 sunt obosiți și epuizați”, a spus purtătorul de cuvânt Lazutkin. Yevgen, un parașutist care luptă în estul Ucrainei, a spus că nu și-a văzut soția, care locuiește în străinătate, de doi ani. Anul trecut, a fost în concediu de doar 10 zile, pe care le-a petrecut cu tratament. „Acei soldați care luptă de mult timp, de mai bine de un an… Sunt deja foarte obosiți”, a spus el. „Familiile se destramă pentru că soțul și soția nu sunt împreună de șase luni sau un an.”