Gazul furnizat de Rusia prin conducta Nord Stream 1 ar putea fi oprit
Gazul furnizat de Rusia prin conducta Nord Stream 1 ar putea fi oprit

Gazul furnizat de Rusia prin conducta Nord Stream 1 ar putea fi oprit în curând, din motive „tehnice”. Gazprom susține că nu poate garanta funcționarea sigură a unei părți critice din gazoductul Nord Stream din cauza incertitudinii legate de returnarea unei turbine din Canada.

Ottawa anunțase în weekend că a emis o autorizație pentru a permite returnarea turbinei către stația de compresoare Portovaya a Nord Stream 1.

Gazprom nu are nici măcar un document care să permită Siemens (ENR1n.DE) să aducă înapoi o turbină cu gaze din Canada (…) pentru Portovaya”, se arată în comunicatul transmis miercuri de concernul energetic rus de stat , transmite Reuters, citat de B1TV.

În aceste circumstanțe, nu este posibil să se tragă o concluzie obiectivă despre evoluția ulterioară a situației în ceea ce privește asigurarea funcționării în siguranță a Portovaya, care este o facilitate critică pentru gazoductul Nord Stream 2, spune Gazprom.

Ministerul german al economiei a refuzat să comenteze declarațiile.

Nu comentăm declarațiile Gazprom”, a spus un purtător de cuvânt al instituției federale germane.

Canada menționat în weekend că autorizația este limitată în timp și revocabilă. Pe de altă parte, anunța noi măsuri în replică la invazia Rusiei în Ucraina.

Un purtător de cuvânt al Siemens Energy declara miercuri că experții companiei „lucrează intens la logistică și la toate celelalte aprobări formale”, după pasul politic făcut de Canada.

Sunt procese care fac obiectul controalelor la export și import. Scopul nostru este să transportăm turbina la locul său de utilizare cât mai repede posibil”, explica reprezentantul Siemens.

Ministerele de externe și energie din Ucraina au îndemnat Canada să inverseze decizia, o decizie despre care Kievul spune că echivalează cu o ajustare a sancțiunilor „după capriciile Rusiei”.

Luna trecută, Rusia a redus fluxurile de gaz prin Nord Stream 1 la 40% din capacitatea totală, invocând revenirea întârziată a turbinei.

Cu o capacitate anuală de peste 55 de miliarde metri cubi, gazoductul ar urma să rămână inactiv până pe 21 iulie, când expiră cele 10 zile de mentenanță anuală.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *