IMGB, ultina din uzinele moștenite de la Nicolae Ceaușescu, se vinde la fier vechi. Interesele imobiliare primează
IMGB, ultina din uzinele moștenite de la Nicolae Ceaușescu, se vinde la fier vechi. Interesele imobiliare primează

IMGB, una din ultimele uzine rămase în picioare din epoca comunistă, se închide. Fabrica aflată la marginea cartierului Berceni va fi demontată bucată cu bucată și cel mai probabil vândută la fier vechi de patronii coreeni. Sindicaliștii spun însă că fabrica de produse de oțel era profitabilă, aveau comenzi dar au fost nevoiți să le anuleze. Miza ar fi terenul valoros, care ar ajunge la un dezvoltător imobiliar.

Fabrica a funcționat de 50 de ani dar asta nu a contat pentru coreenii de la Doosan, cei care au cumpărat platforma în 2006 de la grupul norvegian Kvaerner-British.

Ion Anton, preşedintele Federaţiei Sindicale Metal, a declarat că decizia de închidere a fost luată deşi toate secţiile ar fi putut funcţiona la cote maxime şi erau comenzi, arată PsNews.

„Toate secţiile au mers foarte bine. Şi Oţelăria, Forja, Turnătoria, Prelucrări mecanice şi Prelucrări la cald. Coreenii au refuzat pur şi simplu toate comenzile, susţinând că sunt neprofitabile. Se vrea închiderea platformei şi demolarea tuturor secţiilor care se află pe cele peste 40-46 de hectare, din totalul de 70 de hectare cât are întreaga platformă.

Din câte ştiu vor pleca şi italienii de la Walter Tosto Bucureşti, producător de echipamente de mari dimensiuni pentru industria nucleară şi energetică, care şi ei deţin circa 20 de hectare. Dar se vor muta la noua lor fabrică din Olteniţa. Mai sunt câţiva producători mici, dar nu vor rezista. Vorbim deja de aproape toată suprafaţa de teren.

Miza e foarte mare. Se pare că ar fi interese imobiliare la mijloc. E spaţiu suficient şi pentru un mega mall şi pentru folosirea spaţiillor în alte scopuri. Se poate face şi un complex rezidenţial”, a explicat liderul sindical.

Patronii nu au făcut nici o investiție în fabrica pe care acum o taie la fier vechi, ba, mai mult, nu oferă nici salarii compensatorii muncitorilor, spune liderul sindical.

„Coreenii n-au retehnologizat nimic. Noi folosim aceleaşi utilaje ca pe timpul lui Ceauşescu. Şi nu suntem supăraţi pentru că nu vor să ne dea plăţi compensatorii, ci pentru că se închide o uzină de tradiţie din România. Vor să radă toate halele, să rămână doar terenurile”, a adăugat Anton.

400 de angajați vor fi concediați

„IMGB oferea locuri de muncă pentru 13000 de salariaţi în 1989 fiind una dintre gloriile industriale ale sistemului comunist. Concernul industrial sud-coreean Doosan a decis prin Consiliului de Administraţie suspendarea producţiei astfel că aproximativ 400 de persoane vor rămâne fără locuri de muncă în perioada imediat următoare.

Angajaţii Companiei Doosan IMGB au fost anunţaţi, prin decizia Consiliului de Administraţie, de închiderea operaţională a societăţii şi începerea concedierilor colective a 96% dintre angajaţi. Aceasta decizie pare a fi plănuită, deoarece nu a existat nicio acţiune de reabilitare prin măsuri concrete care să vizeze eliminarea pierderilor financiare”.

IMGB producea majoritar la export

„Revolta dar şi nedumerirea salariaţilor este una semnificativă deoarece compania înregistra comenzi, beneficiază de echipamente de producţie extrem de complexe care sunt capabile să producă piese finite (forjate şi turnate) din oţel carbon şi oteluri înalt aliate între 10-200 tone.

Produsele realizate aveau ca destinaţie industria navală, petrochimică, hidroenergetică, nucleară sau minieră astfel că nevoia acoperită de companie este una diversă şi nu în ultimul rând de maximă importanţă pentru economia românească şi pentru mixul economic românesc. Mai mult decât atât, compania era orientată către export astfel că aceasta exporta către pieţe precum China, India, Vestul Europei, Africa, Orientul Mijlociu, America de Sud sau Statele Unite”, se arată într-un comunicat al Federaţiei Sindicale Metal.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *