alexandru rafila
alexandru rafila

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat miercuri că există un algoritm care duce la declararea stării de epidemie: o creştere progresivă timp de trei săptămâni a cazurilor cu minimum 20% în fiecare săptămână consecutiv şi o rată de izolare a virusurilor gripale care depăşeşte 10% din total.

Într-o intervenție la Digi 24, el a precizat că joi se va sti situația exactă și este „foarte probabil” să se înregistreze a treia săptămână cu crestere a numărului de cazuri de gripă, ceea ce înseamnă că se poate declara epidemie.

„Nu trebuie să înţeleagă cineva că se vor introduce restricţii şi obligativităţi. Este vorba despre măsurile care se iau la nivelul unităţilor sanitare pentru limitarea vizitelor, în spital în perioada cât va evolua această stare de epidemie, pe de o parte. Pe de altă parte, se intensifică măsurile legate de respectarea măsurilor de protecţie a personalului medical şi al pacienţilor în unităţile medicale, inclusiv utilizarea măştii în unitatea medicală, screeningul epidemiologic pentru a evita ca persoanele care au viroze respiratorii să vină la serviciu. O să intre şi un set de recomandări generale pentru populaţie – orice persoană răcită, inclusiv copiii, să nu se întoarcă în colectivitate decât după ce simptomele dispar, pentru că cel mai important lucru este să fii izolat şi să nu transmiţi mai departe infecţia respiratorie”, a afirmat Alexandru Rafila .

Ministrul Sănătății a precizat că nu este vorba de o situație neobișnuită, având în vedere cei doi ani în care circulația virusurilor a fost încetinită din cauza măsurilor pandemice, iar populația „e mai puțin pregătită imunologic”.

Rafila a mai spus că prezentarea la unităţile de primiri urgenţe ar trebui să fie rezervată cazurilor medii şi grave. „Formele uşoare ar trebuie să se adreseze medicului de familie, în niciun caz nu trebuie să aglomereze camerele unităţilor de primiri urgenţe, pentru că există şi riscul să se îmbolnăvească cu altceva dacă stau mult timp acolo şi pe de altă parte se îngreunează accesul celor care într-adevăr au nevoie de investigaţii radiologice şi de un tratament adaptat unei forme mai grave a acestor viroze”, a afirmat ministrul.

Ultima oară când a fost declarată epidemie de gripă în România a fost în februarie 2020, pentru al doilea an consecutiv.

Marinescu: „o întoarcere la normalitate”

Directorul medical al Institutului „Matei Balş”, Adrian Marinescu, afirmă că numărul de infecţii respiratorii va fi în continuare mare în ianuarie şi februarie, iar această situaţie reprezintă „o întoarcere la normalitate” după trei ani de pandemie cu noul coronavirus.

Ceea ce mi se pare relevant, mai adaugă el, este că – indiferent dacă va fi sau nu epidemie de gripă, oricum vom avea şi SARS-Cov-2 în continuare şi alte viroze.

”Numărul de infecţii respiratorii va fi categoric mare, lucru care se vede din statistici. Este clar că vom avea în aceste două luni. Partea bună este că modalitatea prin care previn aceste infecţii respiratorii este comună – indiferent că vorbesc de gripă, de SARS-CoV-2 sau de alte infecţii virale cu diferenţa că la gripă am puterea de a mă vaccina antigripal şi a face o prevenţie efectivă, cum pot să o fac şi la SARS-CoV-2. La alte infecţii virale nu pot”, a adăugat Marinescu, citat de Agerpres

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *