Infectările cu coronavirus ar putea ajunge la cifra zilnică de 2.000 de persoane, la începutul lunii septembrie, consideră coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

Creșterea numărului infectărilor se datorează faptului că varianta Delta a coronavirusului devine dominantă și la noi în țară.

Nu ne aşteptăm ca în perioada următoare evoluţia epidemiologică să fie mai bună, dimpotrivă, situaţia se va înrăutăţi pe fondul faptului că varianta Delta devine dominantă, inclusiv în ţara noastră. Vedem că în ultimele trei luni varianta Delta a ajuns deja la o pondere de peste 20% din totalul variantelor virale de îngrijorare care au fost depistate în urma testelor de secvenţiere, iar în urma secvenţierilor efectuate săptămânal, peste 95-96% din teste sunt pozitive pentru varianta Delta”, a explicat Valeriu Gheorghiţă, duminică, la B1TV.

Nu ne aşteptăm să avem o situaţie bună. De altfel, evaluările predicţiei în ceea ce priveşte evoluţia epidemiologică în România ne arată că până la acest moment creşterea numărului de cazuri a fost mai rapidă decât ceea ce noi ne aşteptam, ca atare la jumătatea lunii septembrie ne aşteptăm să avem peste 2.000 de cazuri zilnice, în loc de 1.500-1600 cât estimam iniţial” a precizat șeful CNCAV.

Infectările cu coronavirus vor trece de 2.000 de cazuri zilnic. „Această estimare este pentru următoarele patru săptămâni, însă nu înseamnă că acesta va fi pragul maximal la care vom ajunge, este predicţia pe patru săptămâni pe care o putem face în momentul de față”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

În raportările săptămânale, peste 80 la sută din cazurile noi sunt la persoane nevaccinate. De asemenea, dacă ne uităm la numărul de decese înregistrate, peste 97 la sută sunt la persoane nevaccinate, restul fiind la persoane vaccinate incomplet, nu la persoane care au o schemă completă de vaccinare. Aceasta este situația pe care o trăim în momentul de față. Dacă o negăm, dacă o ignorăm, asta nu înseamnă că nu ne vom lovi de această realitate mai devreme sau mai târziu”, a mai adăugat acesta.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *