Întâlnirea dintre Putin și Macron a avut loc la o masă imensă. Motivul real
Întâlnirea dintre Putin și Macron a avut loc la o masă imensă. Motivul real

Întâlnirea dintre Putin și Macron a avut loc la o masă imensă și abia acum s-a aflat motivul real al distanțării atât de evidente între cei doi oficiali. Dacă analiștii de politică externă au comentat că distanța de zece metri dintre cei doi președinți este un semn clar al diferențelor de opinie și a relațiilor tot mai reci, explicația este pur și simplu de natură epidemiologică: președintele Macron a refuzat să facă un test rusesc, pentru că fusese deja testat, și a făcut-o dintr-un motiv care ține de securitatea națională a țării sale.

După întâlnirea dintre Macron și Putin de luni, unii diplomați au sugerat, chiar, că Putin ar vrea să trimită un mesaj prin această distanțare față de interlocutorul său.

Rușii i-ar fi dat două opțiuni lui Macron: ori face un test anti-Covid produs în Rusia, ori se supune regulilor de distanțare socială față de Putin. Președintele Franței, care făcuse deja mai multe teste de depistare a coronavirusului înainte de întâlnirea cu Putin, a ales a doua opțiune, relatează Reuters, preluat de Digi24.

„Știam foarte bine că asta însemna că nu vor putea da mâna și că vor sta la acea masă lungă. Dar nu puteam să acceptăm ca [rușii] să pună mâna pe ADN-ul președintelui [francez]”, a declarat sursa citată.

Cea de-a doua sursă din anturajul lui Macron a confirmat că președintele francez a refuzat să facă un test PCR rusesc. În schimb, Macron ar fi făcut un test PCR în Franța, înainte să plece spre Moscova, și un test antigen administrat de doctorul său personal, odată ce a ajuns în Rusia.

„Rușii ne-au spus că Putin trebuie ținut în condiții sanitare stricte”, a spus apropiatul președintelui francez.

Însă, la trei zile după întâlnirea cu Macron, Putin l-a primit pe președintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev. Cei doi lideri au dat mâna și au stat aproape unul de celălalt, despărțiți doar de o măsuță de cafea.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *