Introducerea certificatului verde nu e legală și constituțională
Introducerea certificatului verde nu e legală și constituțională

Introducerea certificatului verde ca o condiție a accesului în instituții nu este legală în România, consideră președintele Consiliului Național al Combaterii Discriminării, după ce Consiliul național pentru Situații de Urgență a anunțat instituirea acestei obligații. Asztalos Csaba susține că restricțiile de drepturi și libertăți nu se pot face decânt prin lege organică, aprobată de parlament.

Guvernul Cîțu urmează să adopte vineri hotărârea prin care accesul în restaurante sau la evenimente să fie condiționat de prezentarea certificatului verde COVID, dacă rata de infectare cu coronavirus trece de 3 la mie.

Asztalos Csaba a explicat de ce nu este legal:

„Orice condiționare sau limitare a exercițiului drepturilor sau libertăților fundamentale trebuie să îndeplinească cerintele articolului 53 din Constituție, alineatele 1 și 2, respectiv a standardelor stabilite de CEDO.

Prima condiție pentru a fi constituțională este ca această limitare/condiționare să fie adoptată prin lege.

În acest moment, în analiza mea, nu există un cadru legal, respectiv o lege adoptata de Parlament, care să stabilească aceste condiționări sau limitări.

Ele nu pot fi adoptate prin Hotărâre de Guvern, care este act administrativ al admistrației centrale, și nici prin Ordin de ministru.

Legea 55 din 2020 nu reglementează aceste restricții în mod expres și nu poate constitui temei legal pentru adoptarea acestor restricții sau condiționalități”, a declarat Asztalos Csaba, pentru HotNews.

El a mai precizat că și adoptarea unei Ordonanțe de Urgență ar putea să ridice semne de neconstituționalitate.

Asztalos Csaba a argumentat că în state precum Franța și Italia măsurile au fost reglementate prin lege.

Președintele CNCD a concluzionat că măsurile ar putea „trece testul discriminării” dacă ar fi adoptate prin lege, dacă scopul este legitim, iar ele sunt adecvate și proporționale cu scopul: „În acest caz există un scop legitim, protecția sănătății publice, prevenirea răspândirii COVID-19. Măsurile propuse sunt adecvate și necesare și proporționale cu scopul urmărit”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *