Ioan Niculae a fost condamnat la cinci ani de închisoare iar polițiștii nu l-au găsit acasă, joi după-amiază, pentru a-l încarcera. Patronul dela InterAgro a intrat în direct la TV și a spus că se află în Italia, dar se va întoarce în România în cursul zilei de vineri.
„Sunt în Italia la o clinică internat. Trebuia să ies probabil duminică. După primirea veștii din România că am fost condamnat mi-am făcut externarea și încep să mă pregătesc să vin în țară. Mâine sunt în țară”, a spus Ioan Niculae, la Antena 3.
Pentru că polițiștii nu l-au găsit la vila sa din Zimnicea unde are adresa din buletin, Niculae a fost dat în urmărire națională, iar poza sa a apărut deja pe site-ul Poliției Române la rubrica persoanelor urmărite.
De altfel, omul de afaceri nu a venit nici la ultimul termen al procesului în care a fost condamnat, pentru că era internat. El s-ar fi aflat în acea clinică pentru recuperare, după ce s-a îmbolnăvit de COVID-19.
Joi, omul de afaceri Ioan Niculae, administrator al InterAgro, a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare pentru infracțiunile de cumpărare de influenţă, instigare la evaziune fiscală şi instigare la spălare de bani.
A fost găsit vinovat de „coruperea” unor oameni de afaceri, funcţionari publici şi înalţi demnitari să promoveze o Hotărâre de Guvern prin care să fie acordate facilităţi fiscale privind subvenţionarea achiziţiei de îngrăşăminte chimice. InterAgro ar fi beneficiat astfel de 600 de milioane de euro.
„Adoptarea unei asemenea hotărâri era ilegală, atrăgând sancţionarea României de către Comisia Europeană prin procedura de infringement, pentru încălcarea normelor privind concurenţa neloială şi ajutorul de stat, ceea ar fi prejudiciat bugetul de stat atât în mod direct, cât şi indirect (agricultorii ar fi trebuit să restituie ajutorul de stat – 600 milioane euro, iar România pierdea peste 150 milioane euro ca urmare a blocării altor programe în domeniul agriculturii). În acest context, inculpatul Ioan Niculae i-a promis suspectului Said Baaklini suma de 2.000.000 euro, persoanei respective suma de 1.000.000 euro, iar lui Gheorghe Bunea Stancu, la acea vreme preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila şi preşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic, un folos reprezentat de profitul pe care firmele controlate de primul le-ar fi obţinut în urma distribuirii îngrăşămintelor livrate de SC Interagro SRL în judeţele din jurul Brăilei”, au explicat procurorii DNA.
Decizia de joi a fost emisă de magistrații Curții de Apel București și e definitivă. Magistrații i-au mărit pedeapsa primită în primă instanță, Tribunalul București condamnându-l inițial la 3 ani și 6 luni de detenție.
În plus, Curtea de Apel București i-a interzis lui Niculae și dreptul de a fi acționar, asociat sau administrator al unei societăţi comerciale, pe o durată de 3 ani după executarea pedepsei principale.
În același dosar, Gheorghe Bunea Stancu, fost președinte al CJ Brăila și fost președinte al PSD Brăila, a fost achitat.