Ion Ghizdeanu, omul lui Dragnea și Vâlcov, a fost inculpat pentru fals. Cum dădea bani baronilor PSD
Actualitate

Ion Ghizdeanu, omul lui Dragnea și Vâlcov, a fost inculpat pentru fals. Cum dădea bani baronilor PSD

Ion Ghizdeanu, fostul președinte al Comisiei Naționale de Prognoză, a fost inculpat de procurori pentru fals. Învinuirea i s-a adus la cunoștință în cursul zilei de joi, când a fost audiat. Dosarul a pornit de la suspiciuni de falsificare a unor procese verbale de alocare a unor bani de la stat.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a anunțat într-un comunicat de presă că Ion Ghizdeanu este inculpat pentru săvârșirea infracțiunii de fals intelectual în formă continuată.

Ghizdeanu a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile, a precizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

Potrivit comunicatului, în perioada 17 septembrie 2019 – 24 octombrie 2019, Ghizdeanu ar fi falsificat mai multe procese verbale în care a menționat ”în mod mincinos” că membrii Comisiei de analiză și evaluare a proiectelor (din Fondul de Dezvoltare și Investiții – n.red.) s-au întrunit, au analizat și au propus pentru aprobare 1.080 de proiecte. În realitate, susțin procurorii, membrii comisiei nu s-au întrunit niciodată și nu au făcut nici o analiză, lista cu proiectele propuse spre aprobare fiind stabilită arbitrar de Ghizdeanu.

FDI, mecanismul lui Dragnea și Darius Vâlcov pentru finanțarea baronilor locali

Pe scurt, dosarul vizează alocarea de bani din Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI), un instrument financiar gândit de Liviu Dragnea și Darius Vâlcov în 2019 pentru a le da bani de la bugetul de stat baronilor locali. FDI era gestionat de Comisia Naționalî de Prognoză.

Instrumentul a fost inventat de Darius Vâlcov, iar lista proiectelor aprobate la finanțare arăta că primarii PSD primesc peste 80% din proiecte.

Finanțarea proiectelor de dezvoltare era asigurată sub formă de granturi, acordate din Fond, iar sursa de finanțare a Fondului erau împrumuturile în lei, acordate din disponibilitățile contului curent general al Trezoreriei Statului. Valoarea totală a împrumuturilor acordate Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză pe un interval de 20 ani a fost de 10 miliarde de euro. Finanțarea era acordată pentru mici proiecte în domenii precum sănătatea, mica infrastructură, educația și cercetarea.

Guvernul Orban a desființat Fondul și l-a înlocuit din funcție pe Ghizdeanu, arată PsNews.

Miercuri, în județul Olt au avut loc mai multe percheziții în acest dosar, potrivit publicației Concret în Olt. Procurorii au ridicat documente legate de licitațiile pentru lucrări de infrastructură finanțate din FDI, lucrări câștigate în opt localități beneficiare de o singură firmă – SC Old & New Construct SRL. Firma este deținută de Livia Elena Ungureanu și administrată de Mircea Ungureanu, potrivit portalului Confidas.

Related posts

Viorica Dăncilă spune că nu a vrut să dea amnistie sau grațiere. Fostul premier l-a contrazis pe Liviu Dragnea din închisoare

Radu Banciu a avut o ieșire foarte dură în scandalul dintre Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă. „A spus niște tâmpenii”

Liviu Dragnea ar putea fi eliberat, crede Codrin Ștefănescu. „Nu renunță la luptă!”

Constantinescu Gabriel

Liviu Dragnea poate din nou să facă pe mecanicul la Penitenciarul Rahova. Instanța i-a redat dreptul la muncă

Constantinescu Gabriel

Codrin Ștefănescu a fost în vizită la Dragnea. Ce spune Liviu Dragnea

Alina Angelescu

Liviu Dragnea s-a plâns că a înghețat în celulă la -15 grade. Spune că a fost o acțiune deliberată

Constantinescu Gabriel

Leave a Comment