Senatorul Ionuț Vulpescu a identificat cauzele prăbușirii PSD. O soluție? Ion Iliescu să revină în fruntea partidului!
Actualitate

Senatorul Ionuț Vulpescu a identificat cauzele prăbușirii PSD. O soluție? Ion Iliescu să revină în fruntea partidului!

Senatorul Ionuț Vulpescu consideră că PSD a fost izolat în epoca lui Liviu Dragnea și a pierdut cel puțin 1,2 milioane de voturi în ultimii trei ani, Președintele interimar al Consiliului National al PSD a întocmit un raport asupra cauzelor prăbușirii partidului și încearcă identificarea unor soluții, iar una din ele este ca Ion Iliescu să revină în fruntea PSD.

Ionuț Vulpescu susţine că PSD „trece prin cea mai grea perioadă a sa, de la înfiinţare“, fiind „izolat de familia europeană social-democrată, criticat pentru discursul antieuropean şi incapabil să se conecteze cu categorii tradiţionale de electorat pentru stânga“, informează adevarul.ro.

În documentul de 50 de pagini, postat pe blogul personal, senatorul Ionuț Vulpescu vorbeşte despre felul cum PSD a fost izolat în epoca lui Liviu Dragnea, care a fost preocupat de promovarea sa „ca unic reper al formaţiunii“, încurajând obedienţa, nepotismul, iar politica de cadre în partid sau în zona guvernamentală făcându-se pe criteriul loialităţii faţă de lider.

Raportul Consiliului Naţional cuprinde mai multe propuneri prin care ar putea fi recuperat electoratul social democrat: Reluarea dialogului cu foştii membri ai PSD, care au făcut performanţă în cadrul partidului sau în instituţii, şi care acum sunt fie excluşi, fie izolaţi.

Lui Ion Iliescu ar trebui să i se acorde, din nou, funcția de președinte de onoare, a arătat Vulpescu, detaliind în puncte propunerile sale, potrivit PsNews.

-Asumarea valorilor social-democraţiei europene, dar şi a celor care definesc Uniunea Europeană, în ansamblu. PSD ar trebui să fie un motor al integrării, nu un promotor al discursului anti-european, ci al promovării intereselor naţionale în cadrul european.

-Respect pentru trecut şi consolidarea identităţii partidului prin acordarea foştilor preşedinţi (membri ai PSD) a statutului de membru de drept în BPN şi prin reintroducerea în Statutul partidului a funcţiei de preşedinte de onoare pentru fondatorul partidului, Domnul Ion Iliescu.

-Deschiderea partidului prin acceptarea dezbaterii, a pluralismului şi a confruntării de idei, a criticii constructive; prin atragerea tinerilor şi intelectualilor şi implicarea lor directă, concretă şi efectivă în elaborarea programelor, politicilor publice şi a poziţiilor partidului în chestiuni de interes public, prin relansarea organismelor interne de analiză şi evaluare. Reconfigurarea relaţiilor cu Diaspora, pornind de la rolul de promotor al drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti pe care PSD trebuie să îl revendice.

Majoritatea românilor care lucrează în străinătate sunt sub incidenţa politicilor pe care PSD, prin orientarea sa ideologică, le promovează, şi nu partidele din dreapta spectrului politic. PSD trebuie să îşi asume erorile repetate, la nivelul conducerii partidului, din relaţia cu românii din Diaspora, precum şi greşeala de a fi lăsat dreapta să îşi asume merite pe care nu le are: eliminarea vizelor, accesul pe piaţa europeană a muncii, înfiinţarea Oficiului pentru Republica Moldova, creşterea numărului secţiilor de votare din străinătate.

Leave a Comment