Ion Pacepa a murit la vârsta de 92 de ani, infectat cu coronavirus
Ion Pacepa a murit la vârsta de 92 de ani, infectat cu coronavirus

Ion Pacepa a murit la vârsta de 92 de ani, infectat cu coronavirus. Fostul șef al Direcției de Informații Externe din vremea dictatorul Nicolae Ceaușescu dezertase în SUA în anul 1978, iar Ceaușescu a pus 2 milioane de dolari recompensă pe capul său și a trimis asasini ca săl lichideze.

Ion Pacepa a murit însă pe 14 februarie 2021, infectat cu coronavirus, transmite publicația The Epoch Times, citată de Adevărul. Ion Mihai Pacepa a fost considerat cel mai înalt ofiţer de servicii secrete din blocul estic care a cerut vreodată azil politic în SUA.

Vestea morţii lui Ion Mihai Pacepa, cunoscut pentru dezvăluirile sale despre operaţiunile serviciilor secrete din blocul estic, a fost dată de Ronald J. Rychlak, avocat, jurist, autor şi comentator politic american. Rychlak este profesor de drept la Universitatea din Mississippi School of Law şi este titular al catedrei de drept şi guvernare Jamie L. Whitten.

Acesta îi aduce un omagiu lui Pacepa. El aminteşte de faptul că, în 2017, vicontele Christopher Monckton, consilier al fostului premier britanic Margaret Thatcher, l-a numit pe Pacepa drept „cel mai influent om din secolul XX şi, probabil, de la începutul secolului XXI”. „El a fost omul care a dat jos cortina de fier prin expunerea dezinformării din blocul estic. Din păcate, majoritatea oamenilor nu au auzit de Pacepa şi nici de munca sa”, scrie Ronald J. Rychlak

Ion Mihai Pacepa s-a născut la Bucureşti, pe 28 octombrie 1928. Şi-a făcut studiile la Facultatea de Chimie Industrială din cadrul Universităţii Politehnice din Bucureşti. A fost recrutat de serviciul secret al Republicii Socialiste Române încă înainte de absolvire, fiind încadrat la Direcţia a II-a de Contrainformaţii Economice. A avansat până în postul de adjunct al şefului DIE. Din 1972 până la dezertarea sa, în iulie 1978, a fost consilierul lui Nicolae Ceauşescu pentru securitate naţională şi dezvoltare tehnologică. În iulie 1978, a fost trimis în Republica Federală Germană pentru transmite un mesaj secret cancelarului Helmut Schmidt. Ajuns la Bonn, s-a dus la ambasada americană şi a cerut azil politic în SUA. A primit cetăţenie americană şi a colaborat cu serviciile secrete din SUA în diferite operaţiuni legate de blocul estic. În raportul Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, autoriii remarcă „rolul excepţional jucat” de Pacepa „în demascarea naturii criminale a regimului şi a Securităţii”. Potrivit raportului, Pacepa „a contribuit la degradarea dramatică a imaginii lui Ceauşescu”.

Ulterior, și-a publicat și memoriile, sub titlul sugestiv „Orizonturi roșii”

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *