Mugur Isărescu a afirmat că liberalizarea pieţei de energie nu a fost o decizie inspirată. Guvernatorul Băncii Naţionale a României a adăugat că este bine că lucrurile au fost aduse sub control cu această plafonare a preţurilor.

Potrivit lui Mugur Isărescu nu pot fi lăsate anumite preţuri total libere, mai ales într-o situaţie de război, citat de Antena 3.

„Nu cred că a fost foarte inspirată, dar decizia acesta trebuia făcută. Dacă căutăm vinovaţi, trebuia făcută mai devreme. E greu de spus cu liberalizarea, dar inspirată nu pot să spun că a fost. Bine că s-au adus lucrurile sub control acum, această plafonare toată lumea o face. Au fost discuţii şi legate de plafonare, că e bine dacă poţi să laşi pieţele… (…) Prin formaţie sunt pentru o economie de piaţă, dar sunt anumite situaţii în care pieţele nu funcţionează cum trebuie. (….) Nu poţi să laşi, mai ales în situaţie de război, să laşi anumite preţuri total libere. Trebuie să te gândeşti cu foarte mare atenţie când faci acest lucru şi o spune un individ care în esenţă sunt pentru economia de piaţă, nu numai în esenţă, şi în detalii”, a declarat Isărescu, marţi, într-o conferinţă de presă.

Mugur Isărescu a adăugat că a susținut decizia Guvernului de plafonare a preţurilor la energie.

„Este bine că Guvernul a revenit şi a introdus această plafonare. Eu am fost pentru. În momentul în care inflaţia s-a dus în sus, am avut o intervenţie şi anume nu putem să lăsăm preţul la energie că se duce în toate celelalte preţuri. Pe urmă începi să fugi după iepuri prin pădure să-i prinzi de urechi. N-ai ce să mai faci, cu ce să mai contrabalansezi o asemenea inflaţie.

Şi am trăit anii 90. În anii 90, această instituţie avea conflicte cu guvernele de atunci din cauza preţurilor la energie şi am calculat un indicator, nu puteam să ţinem cursul de schimb, nu aveam rezerve, s-a depreciat şi el. Era această reaccelerare. Guvernul îţi reproşa: ”Ce faci, băi, Mugur Isărescu? După ce că avem necazuri, stăteau vapoarele în Portul Constanţa, nu le puteai descărca, nu aveai bani, ce faci, mai vii şi tu cu mai multă inflaţie?”. Am calculat un indicator legat de preţul la energie. În anii 90 era aproape la fel de puternic ca deprecierea cursului. Nu poţi să ai doi factori inflaţionişti să-i scapi de sub control în acelaşi moment, că ai scăpat toate lucrurile de sub control”, a explicat Mugur Isărescu

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *