Joe Biden avertizează că Putin nu glumește cu folosirea armelor nucleare: „Nu ne-am confruntat cu perspectiva unei apocalipse de la Kennedy şi criza rachetelor din Cuba”

Preşedintele american Joe Biden a apreciat, joi, că ameninţările ruse de a folosi arme nucleare în conflictul din Ucraina pun lumea în pericol de „apocalipsă” pentru prima dată de la criza rachetelor din Cuba, în plină desfăşurare a Războiului Rece, relatează lefigaro.fr, citată de News.ro.

„Nu ne-am confruntat cu perspectiva unei apocalipse de la Kennedy şi criza rachetelor din Cuba” în 1962, a spus el la o strângere de fonduri la New York, unde a subliniat că omologul său rus Vladimir Putin „nu glumea” făcând aceste ameninţări.

„Există, pentru prima dată de la criza rachetelor din Cuba, o ameninţare directă cu utilizarea armelor nucleare dacă lucrurile continuă să meargă aşa cum sunt acum”, a spus Joe Biden.

Din 14 până în 28 octombrie 1962, criza rachetelor instalate în Cuba de Uniunea Sovietică şi reperate de Statele Unite a zguduit planeta, stârnind temeri de un război nuclear. Confruntat cu rezistenţa ucraineană, alimentată de ajutorul militar occidental, Vladimir Putin a făcut aluzie la bomba atomică într-un discurs televizat din 21 septembrie. El a spus că este gata să folosească „toate mijloacele” din arsenalul său împotriva Occidentului, pe care l-a acuzat că vrea să „distrugă” Rusia. „Nu este o cacealma”, a asigurat Joe Biden.

Experţii spun că astfel de atacuri ar folosi probabil arme nucleare tactice – mai mici ca încărcătură explozivă decât o armă nucleară strategică. Dar Joe Biden a avertizat că chiar şi o lovitură nucleară tactică ar putea declansa o conflagraţie mai largă. „Nu cred că poţi (utiliza) cu uşurinţă o armă nucleară tactică fără să sfârşeşti prin a provoca apocalipsa”, a spus Joe Biden.

Vladimir Putin „nu glumeşte când vorbeşte despre potenţiala utilizare a armelor nucleare tactice sau a armelor biologice sau chimice, pentru că armata lui, s-ar putea spune, este foarte ineficientă”, a apreciat preşedintele american.

„Încercăm să înţelegem care este calea de ieşire a lui Putin”, a mărturisit în cele din urmă Joe Biden. „Cum poate să iasă din asta? Cum se poate poziţiona astfel încât să nu piardă o parte semnificativă din puterea sa în Rusia?”.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *