Jumătate de milion de români vor deveni șomeri în a doua parte a anului
Jumătate de milion de români vor deveni șomeri în a doua parte a anului

Jumătate de milion de români ar putea deveni șomeri în a doua parte a anului, a spus ministrul muncii, Violeta Alexandru. Ea a citat dintr-un studiu care arată că pandemia de coronavirus a afectat serios economia și a dus la o creștere a șomajului. O mărire a indemnizației de șomaj pentru categoriile vulnerabile este în analiza Guvernului, a precizat Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii a răspuns întrebărilor cetățenilor pe contul ei de Facebook, marți, arată PsNews.

„Cifrele sunt în evoluție, din păcate una nu favorabilă, economia e afectată direct. Sper să găsim soluțiile pentru a-i aduce cât mai repede pe acești oameni în activitate”, a spus Violeta Alexandru.

Ea a spus că Guvernul studiază inclusiv posibilitatea unei creșteri a indemnizației de șomaj pentru categorii vulnerabile: tineri absolvenți, persoane cu dizabilități, persoane aproape de pensionare. „Ne gândim la această măsură”, de creștere a indemnizației și pentru contractele încetate în acest moment, a menționat ministrul muncii.

În condițiile estimării ca jumătate de milion de români să devină șomeri, Guvernul va acorda în continuare șomajul tehnic după 15 mai atât pentru angajatorii care au angajați cu contractele de muncă suspendate, cât și pentru liber-profesioniști. Măsura va fi în vigoare cel puțin până la 1 iunie.

Apoi, de la 1 iunie va intra în vigoare un nou pachet de măsuri, iar șomajul tehnic se va aplica în acele sectoare în care va fi menținută restrângerea activității. Între aceste sectoare se numără și industria evenimentelor, spectacolelor, expozițiilor. De asemenea, restaurantele care au spații închise vor fi vizate de măsuri de sprijin și urmează să fie luată o decizie și în privința spațiilor comerciale care vor rămâne închise. Pentru aceste domenii, se va acorda o sumă fixă pentru angajați timp de trei luni, după care sprijinul va scădea gradual, pe măsură ce activitatea respectivelor companii se reia, a explicat ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *