Klaus Iohannis, președintele României, a declarat, miercuri, că alegerile parlamentare trebuie să aibă loc la termen, adică pe 6 decembrie.

Klaus Iohannis: „Alegerile trebuie să aibă loc la termen”

„Mâine va fi ultima zi în care se mai pot depune candidaturile pentru alegerile parlamentare. Aceasta înseamnă că intrăm în linie dreaptă pentru scrutinul care va avea loc pe 6 decembrie, dată care a fost stabilită deja de câteva luni. Vreau să fie de la bun început clar pentru toată lumea, pentru că am observat că unii politicieni propagă cu insistenţă ideea că cineva ţine cu orice preţ la organizarea alegerilor, în ciuda situaţiei epidemiologice actuale, şi că acestea se pot amâna. Nimic mai fals! Alegerile parlamentare sunt esenţiale nu ca obiectiv în sine, ci pentru că reprezintă singura opţiune democratică validă, care să ne permită să avem un nou Legislativ reprezentativ şi legitimat prin votul cetăţenilor. Alegerile parlamentare nu trebuie amânate pentru ca un partid sau altul să se simtă mai bine pregătit şi cu mai multe şanse peste câteva luni. Alegerile trebuie să aibă loc la termen!”, a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni, într-o conferinţă de presă.

Iohannis, atac la PSD

Şeful statului a afirmat că actuala padăugând că „nu mai reflectă de o bună bucată de timp voinţa reală a românilor”.

„Ce a făcut această majoritate toxică şi nereprezentativă din martie, de când ne confruntăm cu această epidemie? A pus umărul la rezolvarea acestei crize sanitare, aşa cum ar fi fost firesc? Nu, dimpotrivă! Actuala majoritate a întârziat şi chiar a blocat o serie de măsuri de combatere a pandemiei şi a adoptat legi populiste care ar putea arunca România în cea mai gravă criză economică din ultimii 30 de ani”, a spus Iohannis.

Șeful statului spune că situaţia epidemiologică este îngrijorătoare, dar că aceasta nu se va încheia până în martie anul viitor.

„Pandemia nu va lua sfârşit nici în ianuarie, nici în februarie sau martie anul viitor, aşa cum fals lasă să se înţeleagă cei care susţin amânarea alegerilor. Mecanismele democratice ale funcţionării unui stat nu trebuie blocate. Un lucru este cert – mandatul parlamentarilor se termină pe 20 decembrie. După această dată, dacă nu ar avea loc alegeri, parlamentarii nu mai pot vota decât legi simple, nu şi legi organice, care sunt extrem de importante. Vă daţi seama că ar fi catastrofal pentru România, într-o perioadă care se anunţă a fi foarte grea, să nu avem un Parlament funcţional”, a spus Iohannis.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.