Klaus Iohannis a declarat joi, înainte de reuniunea Consiliului European, că există o îngrijorare cu privire la varianta Omicron și în acest sens va discuta cu liderii europeni despre un nou vaccin, pregătit pentru a combate noua tulpină. Președintele României se află la Bruxelles, unde participă la summitul UE.

„Vom avea o discuţie aplicată, este evident că există o îngrijorare larg răspândită în legătură cu noua variantă a virusului, numită Omicron, vom discuta ce se poate face în comun şi, foarte important, vom discuta despre cum vom obţine un vaccin nou, pregătit pentru a combate această nouă formă a virusului. Este între timp foarte clar pentru toată lumea, şi am discutat şi ieri (miercuri – n.r.) cu alţi lideri, doar vaccinarea poate să oprească răspândirea acestei pandemii”, a spus șeful statului, Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a precizat că le va solicita partenerilor europeni să nu impună restricții drastice în ceea ce privește traficul de mărfuri și economia europeană.

„Voi atrage atenţia să nu se exagereze cu măsurile de restricţionare, în special când este vorba de traficul de mărfuri, despre economia europeană şi sper să aungem la concluzii pozitive în acest sens”, a mai spus președintele.

Klaus Iohannis participă la summitul UE de la Bruxelles.

Totodată, președintele Klaus Iohannis consideră „stranie” decizia Consiliului Superior al Magistraturii de a-l exclude din magistratură pe judecătorul Cristi Danileț din cauza unor filmulețe postate pe rețelele sociale. De altfel, și Comisia Europeană s-a declarat „îngrijorată” de această decizie.

„Sincer, mi se pare o decizie destul de stranie, dar nu pot să comentez deciziile care se iau în CSM care, conform Constituției, garantează independența justiției. Totuși, cred că se putea analiza mult mai în profunzime această chestiune”, a spus Klaus Iohannis.

„Oricum, nu este definitivă, există calea Înaltei Curți care probabil va fi sesizată, așa am înțeles din media, și care va reanaliza această chestiune”, a adăugat președintele.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *