Vicepremierul Kelemen Hunor, președinte al UDMR, a declarat, în exclusivitate pentru jurnalistul DigiFM Filip Standavid, în cadrul unui podcast DigiContext care poate fi ascultat aici, că trebuie rediscutat sistemul de pensii speciale, pentru că nu este corect ca pensia să fie mai mare decât ultimul salariu.

Kelemen Hunor s-a referit în special la pensiile magistraților și la faptul că există posibilitatea ca aceștia să se pensioneze la 51 de ani și apoi să se reangajeze în sistem.

Principiul de la care plec eu, acest lucru trebuie discutat ca în orice stat din această lume. Există categorii socio-profesionale care în timpul serviciului public, au niște restricții, au niște interdicții, au niște incompatibilități. Trebuie stabilite care sunt acele categorii socio-profesionale unde în perioada când stă în serviciul public are niște interdicții. OK, pentru acea perioadă statul trebuie să decidă dacă oferă peste contributivitate un punct, un punct și jumătate, jumătate de punct la pensie și se rezolvă și pensionarea anticipată. Dacă statul român ar stabili aceste reguli, atunci nu ar fi nicio problemă, fiindcă în fiecare stat din lume există astfel de reguli și pentru magistrați, și pentru militari, și pentru politicieni și atunci lucrurile sunt clare”, spune Kelemen Hunor la Digi FM.

„Dar, nicăieri nu se acceptă ca pensia să fie mai mare decât salariul. Deci, asta ar fi abordarea corectă, dar pentru acest lucru trebuie să ai curaj și trebuie să ai și un stat puternic. Apropo, foștii comisari europeni, foștii europarlamentari, când vin acasă în frunte cu Dacian Cioloș, sunt foarte, foarte zgomotoși, legat de pensiile speciale. Când se întorc la Bruxelles, n-am auzit nicio inițiativă că vor să renunțe la pensia specială legată de fosta funcție de comisar european sau de deputat, eurodeputat”, a mai spus Kelemen Hunor.

„Pe de altă parte, posibilitatea să ieși la pensie la 50 de ani, la 51 de ani, să primești pensia specială, apoi, să lucrezi undeva în sistem, iarăși e o chestiune discutată. Abordarea mea legată de pensiile ocupaționale, pensiile speciale, pensiile… cum spuneți dumneavoastră, nu contează cum le numim, pleacă de la următorul principiu”, a mai spus Kelemen Hunor.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *