Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, după ședința CSAT în care a fost analizată situația tensionată de la granița dintre Rusia și Ucraina, că România trebuie să se asigure că este pregătită pentru orice scenariu posibil.

”Suntem gata să găzduim o prezență aliată crescută pe teritoriul nostru”, a transmis președintele Klaus Iohannis  care a subliniat că este nevoie de solidaritate în cadrul NATO și UE.

Printre măsurile anunțate se găsesc și continuarea demersurilor concrete pentru creșterea prezenței aliate și a SUA pe teritoriul României, continuarea planificării pentru gestionarea eventualelor valuri de migranți ucrainieni și urgentarea procedurilor de revizuire a legilor legate de securitatea națională din Strategia națională de Apărare.

Klaus Iohannis Iohannis a îndemnat românii să nu se teamă de un eventual război pentru că ”România, ca membru NATO, se bucură de toate garanțiile de securitate”: ”Îi asigur pe cetățenii români că suntem angajați, cu aliații noștri, să disutăm, să decidem și să punem în practică cele mai bune măsuri pentru siguranța noastră, a tuturor”, a mai spus președintele Klaus Iohannis, miercuri după-amiază.

„Trebuie însă să fim pregătiți și pentru scenariul în care partea rusă va refuza să continue calea dialogului.Actuala criză dovedește o dată în plus ceea ce am spus constant la nivel aliat încă de la începutul primului meu mandat: consolidarea prezenței Aliate pe Flancul Estic al NATO, inclusiv în țara noastră, este foarte importantă pentru stabilitatea regională, dar și pentru securitatea Alianței în ansamblul său și a cetățenilor din statele aliate. Indiferent de evoluțiile actuale din regiune, NATO trebuie să își mențină la nivel ridicat capacitatea de descurajare și apărare, care să îi permită să își îndeplinească eficient obiectivele strict defensive – repet, strict defensive – pentru care Alianța a fost creată”, a mai spus Klaus Iohannis.

„Subliniez încă o dată că măsurile luate de NATO până în prezent pentru întărirea prezenței militare pe Flancul de Est reprezintă un răspuns eminamente defensiv la riscurile, amenințările și provocările de securitate în creștere din regiune. Salut și cu acest prilej mesajele clare transmise inclusiv public de către Președintele Statelor Unite, Joseph Biden, și de către Președintele Emmanuel Macron cu privire la disponibilitatea Statelor Unite și a Franței – parteneri strategici ai României – de a spori prezența în țara noastră, ca parte a răspunsului aliat la evoluțiile de securitate din regiune”, a mai spus Klaus Iohannis.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *