Ministrul rus de xterne, Serghei Lavrov, a declarat, miercuri, că Moscova nu a văzut, deocamdată, nicio propunere serioasă de pace în Ucraina şi că ideile preşedintelui Volodimir Zelenski pe această temă sunt inacceptabile.

Lavrov a adăugat că Moscova este gata să discute cu ţările occidentale pe marginea acestui conflict şi să răspundă la orice propunere serioasă, însă a precizat că orice convorbiri trebuie să ia în considerare îngrijorările mai largi de securitate ale Rusiei. În cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Moscova, Lavrov a lansat un nou apel către NATO să îşi retragă „infrastructura militară” din Ucraina şi din alte state apropiate de graniţele Rusiei.

„Este binecunoscut faptul că am susţinut propunerea părţii ucrainene de a negocia, la începutul operaţiunii militare speciale, şi până la sfârşitul lunii martie cele două delegaţii conveniseră asupra principiului de a rezolva acest conflict”, a declarat Serghei Lavrov, aflat într-o vizită în Africa de Sud. „Este binecunoscut şi absolut public şi faptul că ai noştri colegi americani, britanici şi unii colegi europeni au spus Ucrainei că este prea devreme pentru a negocia, iar aranjamentul, care fusese aproape convenit, nu a mai fost niciodată aprobat de regimul de la Kiev”, a susținut şeful diplomaţiei ruse, Lavrov, citat de HotNews.

Lavrov a plecat în cucerirea Africii

Lavrov se află la Pretoria pentru discuţii cu omologul sud-african Naledi Pandor. Moscova vrea să-şi consolideze legăturile cu cea mai dezvoltată ţară africană, un aliat istoric, pe fondul conflictului actual din Ucraina.

Africa de Sud continuă să menţină legături puternice cu Rusia după ce Uniunea Sovietică a sprijinit actualul partid de guvernământ al ţării, Congresul Naţional African, pe vremea când acesta era o mişcare de eliberare ce lupta pentru a pune capăt sistemului de apartheid al ţării. Această relaţie este, în mare parte, ceea ce a determinat Africa de Sud să se abţină anul trecut de la un vot al ONU de condamnare a acţiunilor Rusiei în Ucraina, deşi un mic grup de persoane a manifestat, luni, împotriva Rusiei şi a invaziei sale pe scară largă în Ucraina în faţa clădirii în care Lavrov şi Pandor au purtat discuţii.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *